'Ajax kan problemen krijgen met UEFA na schending van coronaregels'

'Ajax kan problemen krijgen met UEFA na schending van coronaregels'

16-11-2020 11:53
2

De Champions League-wedstrijd tegen FC Midtjylland (1-2) krijgt een vervelend staartje voor Ajax. Het Deense Ekstra Bladet onthult maandag dat de Amsterdamse club belangrijke UEFA-reglementen heeft gebroken in het licht van de 'corona-explosie', daags voor de wedstrijd.

Ajax werd twee weken geleden opgeschrikt door een positieve coronatest van liefst elf spelers. Dusan Tadic, Davy Klaassen, André Onana, Maarten Stekelenburg en Ryan Gravenberch stapten vervolgens niet met de rest van de selectie in het vliegtuig naar Denemarken.

Nu meldt Ekstra Bladet dat Ajax ten minste één coronaregel van de UEFA in de wind heeft geslagen. 'En daarmee heeft de Nederlandse topclub zijn eigen spelers en de spelers van FC Midtjylland blootgesteld aan besmettingsgevaar', klinkt het.

Om Denemarken binnen te komen vanuit Nederland, is een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud een vereiste. Een deel van de positieve tests werd afgegeven door spelers die eerder werden getroffen door het virus en niet langer besmettelijk waren, waaronder Onana, Tadic, Gravenberch en Zakaria Labyad.

De Deense schoen wringt bij de vlucht die de vier spelers maandagavond laat namen. Ze stapten op een commercieel vliegtuig van KLM, dat om 22.18 uur landde in Billund. Ajax brak daarmee het strikte protocol van de UEFA. Het reglement luidt immers: het is alléén toegestaan om privé-chartervliegtuigen te gebruiken voorafgaand aan Champions League-wedstrijd. Davy Klaassen kwam kort voor de wedstrijd nog over met Maarten Stekelenburg.

Overtreding van deze regels kan leiden tot een zaak bij de tuchtcommissie van de UEFA, bevestigt de Europese voetbalbond aan Ekstra Bladet. Uit beeldmateriaal op de socials van Ajax blijkt inderdaad dat de club voor een commerciële vlucht heeft gekozen. De Amsterdammers lijken daardoor te moeten vrezen.