De laatste EK-tickets zijn verdeeld: de verschillende poules op een rij

De laatste EK-tickets zijn verdeeld: de verschillende poules op een rij

13-11-2020 07:00 Laatste update: 19:50
7

De laatste kwalificatiewedstrijden voor het EK van volgend jaar zomer zijn gespeeld. België is gekoppeld aan Denemarken, Finland en Rusland. 24 landen gaan een poging doen de EK-titel binnen te halen. VoetbalPrimeur zet de verschillende poules op een rij.

Groep A: Turkije, Italië, Wales en Zwitserland
Een van de weinige groepen waarvan we al wat langer konden zeggen welke vier landen het tegen elkaar op zouden gaan nemen. Italië kan gezien worden als de favoriet in dit gezelschap, maar een écht makkelijke tegenstander zit er niet tussen voor La Squadra Azzurra. Zwitserland staat slechts een plaats achter het Nederlands elftal op de FIFA-ranking, terwijl Turkije de afgelopen kwalificatiereeks Frankrijk wist te verslaan. Wales, met Gareth Bale in de gelederen, wist tijdens de eerste EK-deelname in 2016 de halve finale te halen.

Groep B: BELGIË, Denemarken, Finland en Rusland
De poule van Roberto Martinez en consorten is ook een riskante. Met Denemarken, Finland en Rusland spelen de Rode Duivels tegen een aantal gevaarlijke ploegen. Zo won Denemarken in oktober nog van Engeland in de Nations League, was Finland een aantal dagen geleden Frankrijk te slim af (0-2) en heeft Rusland een oerdegelijk elftal.

GROEP C: Nederland, Oekraïne, Oostenrijk en Macedonië
Nederland moest wat langer wachten voordat bekend werd wie de laatste tegenstander zou zijn in de groepsfase van het EK. Noord-Macedonië won met 0-1 van Georgië en voegt zich daardoor bij Oranje, Oekraïne en Oostenrijk. Het is de eerste keer dat het land een EK gaat spelen. Goran Pandev, die de winnende treffer maakte voor Noord-Macedonië, was er tijdens de laatste wedstrijd van het land tegen Oranje in september 2008 ook al bij (en was ook toen trefzeker).

Een gunstige loting voor de mannen van bondscoach Frank de Boer, die de absolute toplanden ontlopen en aan hun stand verplicht zijn om de knock-outfase te halen.

Groep D: Engeland, Kroatië, Schotland en Tsjechië
Het meest opvallende affiche in Groep D: Engeland - Kroatië. De twee landen stonden op het WK van 2018 tegenover elkaar in de halve finale. De Kroaten wonnen na een verlenging met 2-1. Mario Mandzukic werd de matchwinner: hij werkte in minuut 109 de winnende treffer tegen de touwen, waardoor zijn land het in de finale op mocht nemen tegen Frankrijk. Dit duel werd met 4-2 verloren, waardoor Les Bleus er met de WK-titel vandoor gingen.

Ook met Tsjechië, dat sinds 1996 altijd vertegenwoordigd is geweest op het EK, moet rekening gehouden worden. En 'last but not least' Schotland, dat Servië uitschakelde en zo het laatste beschikbare EK-ticket pakte. De Schotten zullen met smart toeleven naar het duel met Engeland.

Groep E: Spanje, Zweden, Polen en Slowakije
Spanje is de grote favoriet in de poule met Zweden, Polen en Slowakije, maar moet oppassen voor de specifieke kwaliteiten van de tegenstanders. Bij Polen loopt er natuurlijk ene Robert Lewandowski in de spits, terwijl Zweden op inzet en teamgeest traditiegetrouw moeilijk te verslaan is. Slowakije completeert Groep E: zij wonnen in de beslissende kwalificatiewedstrijd met 1-2 van Noord-Ierland.

Spanje en Slowakije stonden tijdens de EK-kwalificatiereeks ook al tegenover elkaar. Toen bleven de Spanjaarden steken op een 1-1 gelijkspel, ze zijn dus gewaarschuwd.

Groep F: Hongarije, Portugal, Frankrijk en Duitsland
De laatste van de zes poules aankomende zomer kan meteen gezien worden als de 'Poule des Doods'. Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije gaan uitvechten wie er doorgaan naar de knock-outfase van het toernooi. Een ijzersterke bezetting, met Portugal als de huidige Europees kampioen, Frankrijk als wereldkampioen en Duitsland als een nooit te onderschatten elftal. Hongarije kan zich in ieder geval op gaan maken voor een loodzware opdracht.