De weelde van Martinez: Lukaku versus Batshuayi oftewel goals, goals, goals

De weelde van Martinez: Lukaku versus Batshuayi oftewel goals, goals, goals

12-11-2020 22:55 Laatste update: 23:10
12

Elke ploeg zoekt er één. Roberto Martinez heeft er bij de Rode Duivels twee, een spits die scoort met de ogen dicht. Hoe verhouden Romelu Lukaku en Michy Batshuayi zich tegen over elkaar bij de Belgische nationale ploeg. VoetbalPrimeur.be zet de cijfers op een rij.

Indrukwekkend. We kunnen niet anders dan beginnen met dat woord om het torinstinct van Lukaku en Batshuayi bij de Belgische nationale ploeg te beschrijven. In 87 erkende interlands zit Lukaku aan 55 goals voor de Rode Duivels. De teller van Batshuayi staat op 21, maar in vergelijking met de spits van Inter speelde de aanvaller van Crystal Palace amper 32 interlands.

Batshuayi moest langer wachten, maar niet op goals
Ondanks dat beide heren 27 jaar zijn. Loopt Lukaku al een pak langer rond bij de nationale ploeg. Niet veel later nadat hij op zijn zestiende zijn debuut maakte voor Anderlecht, maakte Dick Advocaat op 3 maart 2010 voor het eerst gebruik van Lukaku bij de nationale ploeg. Bij zijn debuut tegen Kroatië kwam Lukaku - toen 16 jaar 9 maanden en 8 dagen oud - niet tot scoren. België verloor de oefeninterland met 0-1.

Pas in zijn 8e optreden voor de Rode Duivels kon Lukaku een eerste keer de netten bol zetten. In de 0-2 zege tegen Rusland maakte Lukaku beide doelpunten. Voor de komst van Roberto Martinez bij de Rode Duivels was Lukaku helemaal niet zo vlot scorend. Pré Marintez maakte Lukaku in totaal amper 17 goals. Sinds september 2016 gaat het plots veel sneller met de teller. In 36 wedstrijden met Martinez aan het roer trof Lukaku 38 keer raak.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Martinez zit met een ongeziene weelde in de spits. Twee aanvallers met duizelingwekkende cijfers! #Lukaku #Batshuayi #RodeDuivels #BelgianRedDevils #RSCA #RSCAnderlecht #Anderlecht #Standard

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) op

Kijken we naar Batshuayi dan zien we dat hij tot 2015 moest wachten op zijn debuut bij de nationale ploeg. Marc Wilmots liet Batshuayi op 28 maart 2015 debuteren tegen Cyprus. Tijdens een invalbeurt van 13 minuten was het meteen raak voor Batsman. De aanvaller was toen 21 jaar 05 maanden 26 dagen oud. België won de match met 5-0. Lukaku deed toen door een blessure aan zijn bovenbeen niet mee.

Batshuayi kwam daarna 8 interlands verdeeld over 8 maanden niet meer in actie. In de oefeninterland tegen Italië mocht hij weer invallen en scoren deed hij ook. Voor de komst van Martinez zou Batshuayi ook nog scoren tegen Hongarije. Net zoals Lukaku kwamen de doelpunten van Batshuayi na de komst van de Spanjaard. Door de 2 goals van Batshuayi tegen Zwitserland kwam de goals-onder-Martinez-teller op 18 te staan.

Machtsverhouding Lukaku - Batshuayi
Bij de Rode Duivels begon Lukaku aan 62 duels. 25 keer viel hij in. Tot nu toe mocht Batshuayi amper 13 keer starten aan een match van de Belgen. 19 keer viel hij in. 21 treffers maakte Lukaku in oefenduels. Bij Batshuayi gaat het om 9 stuks. Lukaku pronkt met 5 goals op een WK en 2 goals op het EK. Bij beide tornooien staat de teller van Batshuayi daarentegen op 1. Op het EK kwam Batshuayi wel niet verder dan 21 speelminuten. Lukaku zit daarop op 401. Qua WK-minuten verzamelde Lukaku er 652. Batshuayi amper 112.

Hoe indrukwekkend de ratio van beide heren ook is, onder Martinez is het duidelijk. Lukaku is de eerste keuze. Batshuayi moet het met de kruimels doen. In het systeem van Martinez lijken beide heren niet samen te passen. Gelukkig staat de ene er altijd als de ander er niet is. De komende jaren kan België nog heel veel plezier hebben aan het tweetal.