De Boer deelt zorgen bij Nederlands elftal: 'Het gaat ten koste van de spelers'

De Boer deelt zorgen bij Nederlands elftal: 'Het gaat ten koste van de spelers'

11-11-2020 21:15

Frank de Boer maakt zich zorgen over de fysieke gesteldheid van zijn spelers. Het zou goed zijn als nationale bonden, waaronder de KNVB, meer een vuist maken om het moordende speelschema te verlichten, aldus de Oranje-bondscoach.

De Boer stelt woensdagavond in de oefeninterland tegen Spanje vermoedelijk de tweede garnituur op om zijn sleutelspelers te sparen voor de belangrijkere Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina en Polen. Het is nodig, zegt de bondscoach, die ziet dat de voetbalwereld wordt overspoeld door een vloedgolf aan blessures.

"Deze wedstrijden moeten gespeeld worden. Er staan veel belangen op het spel, het is zo'n industrie. Maar het gaat wel ten koste van de spelers", aldus De Boer op de persconferentie in Zeist, geciteerd door Trouw. "Het seizoen gaat zo door tot en met het EK. Het is wachten op de volgende blessure. Je kunt internationaal wel drie teams met geblesseerde grote namen opstellen. Dan is er iets aan de hand."

De FIFA en UEFA hebben voor honderden miljoenen euro's meerjarige contracten met televisie-rechtenhouders en sponsors, waardoor er gevoetbald móét worden. Zo levert de wedstrijd tegen Spanje de KNVB naar verluidt ruim een miljoen euro op. De spelers zijn daarvan de dupe.

De nationale bonden lijken nu aan zet. "Dat zou het beste zijn, als iedereen zich verenigt en een statement maakt", zegt De Boer. "Maar zoals vaak: money rules en the show must go on. We praten al een jaar of tien over die kalender. Vroeger speelde je één interland op een woensdag, nu drie in acht dagen."