De 'dip' van Mbokani: normale doelpuntenproductie, nog keizerlijk in de lucht

De 'dip' van Mbokani: normale doelpuntenproductie, nog keizerlijk in de lucht

10-11-2020 15:38 Laatste update: 11-11-2020 08:00
5

Royal Antwerp FC liet zondag twee punten liggen tegen Standard Luik (1-1). The Great Old was heer en meester op de Bosuil, maar uitgerekend Dieumerci Mbokani had zijn vizier niet scherp afgesteld. Daar zagen heel wat analisten een 'vormdip' in, volgens sommigen beginnen de jaren zelfs te wegen. VoetbalPrimeur.be diept enkele statistieken op om de prestaties van 'Dieu' te vergelijken met het verleden.

Allereerst staat of valt een spits natuurlijk bij zijn doelpuntenproductie, dat is in het geval van Mbokani zeker niet anders. Na twaalf speeldagen zit de Congolees aan vier treffers in de Jupiler Pro League. Niet dramatisch, maar ook niet fenomenaal, zou je zeggen. Hoe zat dat de voorbije jaren? Wel, eigenlijk schiet Mbokani wel vaker wat sloom uit de startblokken.

Het voorbije decennium begon de aanvalsleider van Antwerp eigenlijk nooit als een wervelwind aan de competitie. In het beste geval stond hij op 10 november op zes goals. Dat was zo in zijn laatste jaar bij Anderlecht en in zijn debuutperiode bij Dynamo Kiev. Voor het overige lagen zijn cijfers telkens in de lijn met de huidige jaargang. Twee keer wist Mbokani zelfs niet te scoren in de beginmaanden. Vorig seizoen zat hij op dit tijdstip aan vijf, eentje meer dan nu dus.

De doelpuntenteller van Mbokani op 10 november (met tussen haakjes zijn totaal aantal voor dat seizoen):
20-21: 4
19-20: 5 (Antwerp, 18)
18-19: 3 (Antwerp, 13)
17-18: 5 (Kiev, 9)
16-17: 0 (Hull City, 0)
15-16: 2 (Norwich City, 7)
14-15: 0 (Kiev, 3)
13-14: 6 (Kiev, 13)
12-13: 6 (Anderlecht, 19)
11-12: 2 (Anderlecht, 14)

Oudere knoken
Aan zijn neus voor goals scheelt dus weinig tot niets. Vanzelfsprekend heeft een spits echter meer nodig dan dat. Hoe zit het met zijn prestaties in het veldspel? Ook daar valt geen verschili waar te nemen. Zo zit Mbokani momenteel aan een passingspercentage van 66 procent, terwijl het gemiddelde doorheen zijn carrière op ruim 69 ligt. Een verwaarloosbare vermindering, met andere woorden.

Ook in het luchtruim, één van de absolute troeven van de Congolees, blijft hij heersen. Gemiddeld heeft Mbokani in zijn loopbaan 3,9 luchtduels per match gewonnen. Dit seizoen zit hij daar zelfs ruim boven: 5,8 per duel. Met de veerkracht van Dieu blijkt dan ook niets mis. Tot slot ligt ook zijn aantal schoten in dezelfde lijn met het verleden. Normaal mikt Mbokani 1,9 keer in een wedstrijd op doel, nu is dat zelfs 2,3 keer.

Het spitsenbestaan
De Antwerp-supporter hoeft zich geen zorgen te maken. Uiteraard begint ook Mbokani vroeg of laat de leeftijd te voelen. Op zijn 34e is het niet meer dan normaal dat zijn snelheid misschien wat afbot. De statistieken wijzen echter aan dat hij op zijn sterke punten, doeltreffendheid en duelkracht, nauwelijks tot niets inboet. Laat het vervolg van het seizoen maar komen!

Alle statistieken komen van whoscored.com.