KBVB: Geen oorzakelijk verband tussen coronabesmettingen en interlands

KBVB: "Geen oorzakelijk verband tussen coronabesmettingen en interlands"

Gepubliceerd: maandag 9 november 2020 om 21:20ma 09-11-2020 om 21:20

Laatste update: maandag 9 november 2020 om 23:01ma 09-11-2020 om 23:01

Peter Vandenbempt haalde in zijn wekelijkse analyse uit naar het interlandvoetbal tijdens de corona-pandemie. Hij vindt het onverantwoord om spelers uit hun bubbel te halen en over heel de wereld te laten gaan voetballen. De KBVB kwam hier echter maandagavond op terug en reageerde op de uitspraak.

Manu Leroy, directeur Communicatie & Business Development van de KBVB, reageerde bij Radio 1 op het feit dat interlandvoetbal een broeihaard van corona zou kunnen zijn.

"Het klopt natuurlijk dat reizen een risico is. Het virus is overal. Maar het is kort door de bocht om te zeggen dat er een piek is in de coronabesmettingen na een internationale week", nuanceert Leroy. "De incubatietijd voor het virus schommelt tussen 2 en 14 dagen. Het is perfect mogelijk dat iemand negatief test bij zijn aankomst bij de nationale ploeg en een paar dagen later positief is. En dan kan het zijn dat die besmetting van bij de club komt. Ook een besmetting na de interlands kan dateren van voor de break."


"Ik begrijp natuurlijk wel dat de clubs nerveus worden wanneer het over hun spelers gaat, maar het is niet zo dat er een oorzakelijk verband is. De protocollen van de UEFA zijn overigens zeer streng, net om ervoor te zorgen dat de spelers zo weinig mogelijk risico lopen op een besmetting."

Ook om financiële redenen is het niet evident om het interlandvoetbal zomaar overboord te gooien. "Het ecosysteem van het voetbal werkt met het verkopen van uitzendrechten van wedstrijden. Dat geld wordt door de UEFA herverdeeld aan de bonden, die het op hun beurt weer investeren in het voetbal", legt Leroy uit.

"De KBVB heeft dit jaar bijvoorbeeld al de bondsbijdrages kwijtgescholden. Dat kunnen we alleen maar doen als er ook inkomsten zijn. We hebben ook al geen inkomsten van supporters. Als er geen matchen zijn, zullen ook sponsors geld terugvragen, want dan hebben ze geen visibiliteit. Het is dus echt niet zo makkelijk om die interlands zomaar te schrappen."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws