Reputatie als opleidingsclub blijft behouden: Anderlecht nummer twaalf in Europa

Reputatie als opleidingsclub blijft behouden: Anderlecht nummer twaalf in Europa

09-11-2020 15:32 Laatste update: 15:50
13

RSC Anderlecht werkt aan de weg terug na enkele mindere jaren. Centraal in dat rehabilitatieplan staat de talentvolle academie van Neerpede. Het jonge talent moet paars-wit weer naar de top loodsen, want op het vlak van jeugdwerking behoort de club nog steeds tot de Europese elite.

Het gerenommeerde CIES, een statistiekenbureau, stelde een rangschikking op van de beste opleidingsclubs. De database baseerde zich daarvoor op twee parameters: een kwantitatieve én een kwalitatieve. Voor die eerste becijferde CIES hoeveel spelers van de club in kwestie het tot profvoetballer geschopt hebben.

Voor het eerst brengt CIES echter ook een kwalitatief aspect in rekening. Het bouwde een score op op basis van de sterkte van de clubs waar de opgeleide spelers anno 2020 uitkomen, hoe vaak zij daar aan bod komen en welke impact ze hebben op hun huidige elftal.

Anderlecht op twaalfde plek
CIES publiceerde deze maandag twee ranglijsten: eentje voor alle 31 nationale competities in Europa en eentje specifiek voor de grootste vijf kampioenschappen. In die eerste voert Partizan Belgrado de ranking aan, met niet minder dan 85 opgeleide youngsters. Ajax (77) en Dinamo Zagreb (71) mogen mee op het podium. Anderlecht prijkt op positie 21, met 42 spelers. Ook Standard Luik (37) en KRC Genk (36) doen het naar behoren.

In de grote competities (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) is de stempel van Anderlecht nadrukkelijker aanwezig. De voorbije jaren werkten twaalf Brusselse jeugdproducten zich op richting dat niveau. Klein bier in vergelijking met kleppers als Real Madrid (43) of FC Barcelona (32), maar heel veel clubs van buiten die grote liga's prijken niet bovenaan. Enkel Ajax, Sporting, Benfica en River Plate gaan Anderlecht vooraf.

En de kwalitatieve score doet paars-wit nóg wat meer blozen. Met een resultaat van 37,4 troeft de Belgische recordkampioen onder meer Arsenal FC, AC Milan en Manchester City af. Daarmee prijkt het op een knappe twaalfde stek in Europa. Koploper blijft Real Madrid, dat 69,1 behaalt.