Vandenbempt hekelt interlands: Onbegrijpelijk en onverantwoord in coronatijden

Vandenbempt hekelt interlands: "Onbegrijpelijk en onverantwoord in coronatijden"

09-11-2020 13:01 Laatste update: 13:06
8

De Jupiler Pro League kan weer even de koelkast in, want de komende anderhalve week staan er interlands op de planning. Het overgrote deel van de voetbalclubs vindt dat een bijzonder ongelukkige timing. Peter Vandenbempt kan zich alleen maar bij die visie aansluiten.

"Ik vind het onbegrijpelijk en onverantwoord dat je in deze coronatijden voetballers doorheen Europa en zelfs de rest van de wereld laat reizen", schiet Vandenbempt meteen met scherp bij Sporza. "Vooral dat je hen uit hun bubbels haalt. Dat principe van de bubbels in de clubs is toch dé basis en ook hét argument om te kunnen blijven voetballen en dat op een min of meer veilige manier te kunnen doen."

"Clubs en mensen van de Pro League wijzen mij erop dat er al elke keer na de interlandonderbrekingen een opstoot is gekomen van coronagevallen bij de clubs. Ook al doen die nationale ploegen er voor de duidelijkheid álles aan om dat volgens de strengste protocollen te laten verlopen. Maar ineens breng je dus voetballers uit - ik zeg maar wat - 20 verschillende bubbels samen en ga je reizen en voetballen tegen ploegen die dat ook doen. Dat vind ik gewoon waanzin op dit moment", klinkt het.

Hazard en Lukaku thuislaten
Het gaat niet alleen om de veiligheid rond de corona-epidemie, uiteraard. "Ook als het gaat over de belasting van de profspelers", haalt Vandenbempt een tweede argument aan. "De Bruyne heeft er al eens over geklaagd, Meunier ook. Zeer terecht. Ik vind dat interlandvoetbal in dit najaar gewoon geschrapt had moeten worden. Maar neen: wat doet UEFA? Ze pompen er nog elke keer een oefeninterland bij om te voldoen aan televisiecontracten die ze hebben afgesloten." 

"Die onzinnige Nations League, die moet gespeeld worden, want ik laat me vertellen dat dat anders de UEFA 200 miljoen kost. Dat zal wel een goeie reden zijn om te voetballen, veronderstel ik dan. Natuurlijk willen clubs niet dat hun spelers afreizen en al helemaal niet wanneer ze geblesseerd zijn of net zijn geweest, als Romelu Lukaku of Eden Hazard. En ik lees nu zelfs dat er vragen worden gesteld bij de positieve coronatest van Hazard", verwijst de journalist naar een recent gerucht.

Onnodig
"Ik schrik natuurlijk nergens nog van in het voetbal, maar ik kan me toch niet voorstellen dat Real zoiets in scène zet en dat Hazard daaraan meedoet", bant Vandenbempt die praatjes. "Dat zou zelfs in een cynische omgeving als het profvoetbal heel straf zijn."

"Maar ik herhaal het: ik vind het onverstandig dat onze bondscoach die spelers dan per se - dat was de vorige keer ook al zo - toch naar België wil halen voor die in mijn ogen onbeduidende wedstrijden om ze dan hier een keer te bekijken, ze te behandelen, omdat ze belangrijk zijn voor het groepsgevoel, omdat het al lang geleden is... Als het gaat om cruciale interlands of straks in het voorjaar in de aanloop naar het EK, dan natuurlijk wel. Je moet niet altijd toegeven aan de clubs, maar nu vind ik dat gewoon onverantwoordelijk", besluit hij.