Degryse over Refaelov: Het strafste is dat 'Rafa' maar blijft terugvechten

Degryse over Refaelov: "Het strafste is dat 'Rafa' maar blijft terugvechten"

31-10-2020 08:55
6

Marc Degryse nam zijn tijd om in Het Laatste Nieuws hulde te brengen aan één van onze meest sierlijke voetballers op Belgisch grondgebied, Lior Refaelov. De Israelier brengt samen met Dieumerci Mbokani Antwerp weer een streling voor het oog om naar te kijken. De twee 'veteranen' zijnbeiden in de herfst van hun carrière maar zijn wel verantwoordelijk voor de heropstanding van 'The Great Old'.

Lior Refaelov is dit seizoen al goed voor 5 doelpunten en 2 assists. Wie had dat gedacht toen hij enkele jaren geleden de laan werd uitgestuurd door Ivan Leko nota bene bij Club Brugge. Het zijn cijfers die we maar zelden zien bij een speler van die leeftijd, op die positie. Aanvallende middenvelder, schaduwspits: wanneer de bladeren vallen in een carrière van zo'n type voetballer, dwarrelt ook diens niveau naar beneden, maar niet bij 'Rafa'. 

Degryse was op zijn 37e nog een lust voorhet oog bij Germinal Beerschot, maar er zijn er niet veel die hem dat na gedaan hebben. Op die leeftijd nog zo bepalend zijn voor een ploeg. Daarom doet uitgerekend Degryse zo goed kan beoordelen hoe straf de prestaties zijn van Lior Refaelov. "Van buitenaf bekeken lijkt het bijna vanzelfsprekend dat je dat niveau aanhoudt. Omdat mensen naar het natuurlijke talent kijken. Als het er frivool uitziet, komt het over alsof het gemakkelijk gaat. Maar geloof me: dat is niet het geval", zegt Degryse. "Op dat vlak lijkt Refaelov de jaren nog niet al te zwaar te voelen. Bij een sprint over vijftig meter zal hij zelden sneller zijn dan zijn bewaker. Maar op de korte ruimte, die belangrijke eerste fracties van een seconde, is hij doorgaans meester van de situatie. De rug recht. De blik niet naar de bal, maar naar voren. Zién in plaats van kijken", weet Degryse over Refaelov.

Degryse interviewde Refaelov nog voor de bekerfinale afgelopen zomer. Daarin vond Degryse al dat de aanvallende middenvelder scherp oogde. "Rafa gaf dat ook zelf aan. Hij zei dat hij vooral zin had om te voetballen. Misschien heeft de coronacrisis hem net geholpen om die goesting terug te vinden. Om te beseffen dat zijn carrière er bijna op zit, dat het bijna gedaan is met voetballen. Dat heeft mij alleszins geholpen in die laatste jaren bij Beerschot. Je geniet veel meer van op het veld te staan. Je straalt meer plezier uit. Dat zie ik bij Refaelov ook. Plus: zijn ambitie blijft ook zeer groot", vertelt Degryse aan Het Laatste Nieuws.

Als laatste zei Degryse dit over Refaelov:"Wat ik bij Refaelov vooral straf vind, is dat hij blijft terugvechten. Drie jaar geleden moest hij weg bij Club Brugge, na een seizoen waar hij wat problemen had gekend met zijn trainer Ivan Leko. Op dat moment was hij de 30 al gepasseerd. Om dan nog een nieuw verhaal te starten, aan de top van het Belgische voetbal, dat is zo knap. Ondertussen is Leko opnieuw zijn trainer, maar staat hij wel gewoon in de basis. Dat wil veel zeggen over hoe Lior Refaelov voetbal beleeft."