Hoe veel verdienden de Belgische clubs al in Europa?

Hoe veel verdienden de Belgische clubs al in Europa?

31-10-2020 07:05
2

Een Europese campagne brengt heel wat geld in het laatje. Voor de ene club is dat al meer dan de andere, dat heeft te maken met de punten die behaalt worden en de Europese Coëfficientie lijst. Het Nieuwsblad toont aan hoe veel onze Belgische clubs al mochten bijschrijven op hun rekening.

Club Brugge is bezig aan een uitstekend parcours in de Champions League, zowel financieel als sportief. Financieel kan Club Brugge al rond de 30 miljoen euro bijschrijven op hun rekening. Dit komt door het hoge startgeld dat de Champions League met zich meebrengt. Ook de plaats waar Club Brugge staat op de Europese coëfficientielijst brengt zo'n 11 miljoen euro op. Club pakte ondertussen al 4 punten, en als je weet dat je per punt 900.000 EUR krijgt in de Champions league is de eindsom rap gemaakt. Daar staat tegenover dat alle Belgische clubs die de poulefase spelen 10 procent van hun startgeld moeten afstaan aan de andere clubs in het kader van de ‘solidariteitsbijdrage’ wegens corona.

Antwerp op goede weg
'The Great Old' rekent zich rijk. Na de zes op zes tegen ­Ludogorets en Tottenham weet Antwerp dat het al minstens 4,63 miljoen euro mag bijschrijven op de rekening. De club kreeg een vast startbedrag van 2,92 miljoen euro met daarbovenop een premie van 571.440 euro, een bedrag gebaseerd op de UEFA-coëfficiënt van de club. Per zege in de groepsfase krijgt een club nog eens 570.000 euro. En als Antwerp zich plaatst voor de 1/16de finales van de Europa League komt er opnieuw 500.000 euro bij. Ook de verkoop van tv- en andere rechten, de zogenaamde market pool, zal Antwerp nog geld opleveren.

Ondanks zwakke prestatie verdient KAA Gent nog meer
De sportieve prestaties van Antwerp staan voorlopig in schril contrast met die van de andere Belgische deelnemers, Standard en AA Gent. Maar qua inkomsten scoren zij wel beter. Dat komt door hun hogere UEFA-coëfficiënt en de ‘verliespremie’ die AA Gent in de Champions League-kwalificatie kreeg. De teller van de Buffalo’s staat voorlopig op 10 miljoen euro, Standard verdiende 5,4 miljoen.