Hoop voor Antwerp: Tottenham heeft het moeilijk tegen Belgische clubs

Hoop voor Antwerp: Tottenham heeft het moeilijk tegen Belgische clubs

28-10-2020 13:45 Laatste update: 14:13
1

Royal Antwerp Football Club neemt het in de Europa League op tegen Tottenham Hotspur. Uit de statistieken blijkt dat de Engelse club de laatste jaren moeite heeft met Belgische clubs.

De eerste én misschien wel belangrijkste confrontatie van Tottenham tegen een Belgische club was in de finale van de UEFA Cup van 1983/84 tegen RSC Anderlecht. Na twee wedstrijden 1-1 gelijk te hebben gespeeld (Olsen en Czerniatynski scoorden voor Anderlecht, red.) ging het naar penalty’s en daar trok Tottenham aan het langste eind. Guðjohnsen miste de beslissende penalty.

Het jaar daarop nam Club Brugge het op tegen Tottenham in de 1/16 finale van de UEFA Cup. In eigen huis won Blauw-Zwart met 2-1, maar op Tottenham ging het ten onder (3-0). Vervolgens is het wachten tot 2006/2007 wanneer Club Brugge in de groepsfase van de UEFA Cup met 3-1 verliest van The Spurs. In het jaar daarop speelt Anderlecht 1-1 gelijk tegen de Engelsen.

Paars-wit komt Tottenham in 2015/2016 weer tegen in de groepsfase van de vernieuwde Europa League. In eigen huis won Anderlecht met 2-1 dankzij doelpunten van Guillaume Gillet en Stefano Okaka. De terugwedstrijd werd 2-1 in het voordeel van Tottenham. Maar de meest memorabele is misschien wel de laatste confrontatie van Tottenham tegen een Belgische club.

In 2016/2017 schakelde KAA Gent de Engelse club uit in de 1/16 finale van de Europa League. In eigen huis wonnen de Buffalo’s met 1-0 dankzij een doelpunt van Jeremy Perbet en in Wembley werd het 2-2. Eriksen en Wanyama scoorden namens Tottenham, maar een eigen doelpunt van Kane en een goal van Perbet zorgden voor de stunt. Dele Alli werd na 39 minuten ook al van het veld gestuurd met rood.

In de tien wedstrijden tegen Belgische clubs kon Tottenham er aldus drie winnen, vier keer speelde het gelijk en er werd ook drie keer verloren. De afgelopen jaren heeft de Engelse club het altijd moeilijk tegen de Belgische clubs.