VP-Analyse: De bergparabool van Beerschot, en de blitzstart van FC Antwerp

25-10-2020 16:14 Laatste update: 16:19

Zondagnamiddag won FC Antwerp de stadsderby tegen Beerschot. Ook zonder fans kregen we een aangename en bitsige derby te zien. In de VP-Analyse gaan we op zoek naar de opvallendste feiten van de wedstrijd.

Blitzstart Antwerp
Na de Europa League wedstrijd van donderdagavond was de vraag of Antwerp zich voldoende zou kunnen opladen voor de derby. Na de eerste minuut was het antwoord volmondig ja. Mbokani kon al snel tweemaal Vanhamel bedreigen. Even later lag de bal ook al in het net. Van vermoeidheid was er geen sprake. Refaelov speelde ruim 70 minuten en ook de andere tien van Antwerp legden goed voetbal op de mat.

Beerschot piekt in minuut 73
De wedstrijd van Beerschot is goed te omschrijven met een bergparabool. Ze speelden per minuut beter en beter voetbal, al konden ze nooit echt dreigend zijn voor het doel van Butez. De weerspiegeling op het balbezit was wel duidelijk. In de 20ste minuut hadden ze 26 procent balbezit, in de 60ste minuut 56 procent. Uiteindelijk konden ze pieken in de 73ste minuut wanneer Suzuki de gelijkmaker binnen trapte. Vanaf dan schoot Antwerp wakker en werd Beerschot minder dominant. Ze konden nooit tot een slotoffensief komen.

Mbokani VS Tissoudali
Als Mbokani de winnende treffer niet had gemaakt, was Tissoudali man van de wedstrijd. Beide spitsen waren cruciaal in de stadsderby. Mbokani was zoals we hem kennen heel dominant en sterk aan de bal. Aan de overkant gidste Tissoudali Beerschot naar de 2-2 met 2 assits. Ook trok hij Beerschot uit het dal na de vroege 2-0, met zijn bewegingen en looplijnen kon hij voor perspectief zorgen. Mbokani was de tweede helft zo goed als nergens, maar die ene kans maakt alles goed. Hij zorgt ervoor dat zijn ploeg de ploeg van ’t Stad wordt.

Deze week geen Holzhauser-feest
Het kan niet elke week feest zijn. Op de bosuil kon Holzhauser nooit bepalend zijn voor Beerschot. In de eerste helft was hij onzichtbaar, en ook in de tweede helft was het niet de beste Holzhauser. De Oostenrijker had door het blok van Antwerp weinig ruimtes om passen door te steken. Hij zette Tissoudali wel enkele keren op weg naar doel, maar dankzij de stevige verdediging aan Antwerpse kant kon hij nooit gevaarlijk zijn.