Historische monsterscore voor Ajax: dramatisch VVV krijgt er 13 (!) om de oren

24-10-2020 18:18 Laatste update: 18:22
44

Een historische overwinning voor Ajax: tien jaar na de 10-0 overwinning van PSV tegen Feyenoord, winnen de Amsterdammers met 0-13 op bezoek bij VVV-Venlo. Bij rust stond het 0-4 voor Ajax en de teller stokte uiteindelijk pas bij dertien goals.

Het leek in Venlo wel een wedstrijdje van een profclub tegen een team uit de kelderklasse van het amateurvoetbal. Jurgen Ekkelenkamp brak de wedstrijd in de elfde minuut open en zag dat het daarna snel ging: via doelpunten van Lassina Traoré (2x) en Dusan Tadic stond er bij rust een 0-4 tussenstand op het bord.

Hier was het echter nog niet afgelopen voor VVV. Ajax had er ook in de tweede helft nog zin in en liep kinderlijk eenvoudig verder weg bij de tegenstander uit Venlo. Het was een rode kaart voor Christian Kum die een vreselijke dag voor alles en iedereen met een Venlo-hart in gang zette. De verdediger moest inrukken, nadat hij zijn noppen zette in de buik van Antony en werd door scheidsrechter Danny Makkelie, na inmenging van de VAR, van het veld gestuurd. Arjan Swinkels (ex-Lierse, -Beerschot en -KV Mechelen) verloor zo zijn maatje centraal achterin.

Daarna begon de grote show van Ajax: twee minuten na de rode kaart completeerde Traoré zijn hattrick, waarna Antony, Ekkelenkamp en Daley Blind er binnen vijf minuten 0-8 van maakten. Het was schade beperken voor VVV, maar dat lukte de ploeg van trainer Hans de Koning geen moment. Traoré maakte na 65 minuten spelen zijn vierde.

Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg besloot Erik ten Hag vervolgens Klaas-Jan Huntelaar in te brengen. De routinier ging meteen op zoek naar doelpunten en hoefde daar niet lang op te wachten: een kwartier voor tijd ging de bal op de stip en The Hunter plaatste de penalty koeltjes achter VVV-keeper Delano van Crooy, die hierdoor zijn tiende van de dag uit het net kon vissen. En dat precies tien jaar na de legendarische 10-0 overwinning van PSV tegen Feyenoord.

Hier was het echter nog niet afgelopen voor VVV: Huntelaar prikte twee minuten na zijn benutte penalty de 0-11 binnen, Lisandro Martínez en Traoré (met zijn vijfde) zorgden ervoor dat de teller uiteindelijk pas stokte bij 0-13. Ex-Lokeren-speler Guus Hupperts beleefde alles vanaf de bank.