Kompany doet goede zaak bij Anderlecht: Vande Broek is niet zomaar iemand

Kompany doet goede zaak bij Anderlecht: "Vande Broek is niet zomaar iemand"

Gepubliceerd: donderdag 22 oktober 2020 om 20:35do 22-10-2020 om 20:35

Laatste update: donderdag 22 oktober 2020 om 20:51do 22-10-2020 om 20:51

Gert Vande Broek fungeert al anderhalf jaar als een klankbord voor Anderlecht-trainer Vincent Kompany. Vande Broek is niet zomaar iemand. Hij is een grote naam in de Belgische sportwereld. De bondscoach van de Yellow Tigers werd meermaals trainer van het jaar is bovendien hoogleraar aan de KUL. Volgens Vital Heynen is hij de geknipte man om Kompany bij te staan.

Heynen is net als Vande Broek een topcoach in het Belgische volleybal en is momenteel clubcoach bij Perugia en coach van de Poolse nationale ploeg. "Je kan in België op dat gebied niemand beter vinden dan Gert", vertelde Heynen aan Sporza. "Hij combineert een academische kennis over leiderschap, groepsdynamica, coaching,… met pedagogische kwaliteiten als prof én 20 of 30 jaar ervaring als topcoach, dat is echt uniek."

De resultaten van Anderlecht zullen niet plots veel beter worden, maar Kompany zou moeten groeien als coach. "Het is bijzonder verstandig van Kompany om iemand als Gert in zijn entourage te hebben", vervolgde de volleycoach. "Dat bewijst dat hij op de lange termijn denkt. Gert zal er niet kunnen voor zorgen dat Anderlecht snel veel wedstrijden gaat winnen, hij zal wel kunnen helpen om van Kompany een betere coach te maken."

"Laat ons ook niet vergeten: coaching gaat over mensen. Het tactische is misschien 20%, al de rest heeft met andere dingen te maken: hoe voelen spelers zich in hun vel, hoe smeed je een groep, hoe gaat men om met ontgoocheling, … Op dat vlak is voetbal natuurlijk een stuk moeilijker dan volleybal. Ik heb bij Perugia een kern van 14 spelers en elke match zijn er wel 11 die spelen. In het voetbal is dat anders en bovendien moet je daar 3 keer per jaar een nieuwe groep maken (in juli, na de eerste transferperiode en dan nog eens na de wintertransfers), dat bemoeilijkt de zaken natuurlijk", besloot Heynen.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws