Ajax houdt fikse kater over aan Champions League-verlies tegen Liverpool

Ajax houdt fikse kater over aan Champions League-verlies tegen Liverpool

21-10-2020 23:03 Laatste update: 23:04
10

Ajax is het Champions League-avontuur begonnen met een ongelukkige nederlaag tegen Liverpool. In de Johan Cruijff Arena deed een eigen goal van Nicolás Tagliafico de ploeg van Erik ten Hag de das om: 0-1.

Ten Hag verraste Liverpool voor de aftrap door zijn systeem om te gooien: Ajax begon niet met een vertrouwde 4-3-3, maar een verrassende 4-4-2 aan de kraker tegen Liverpool. Daley Blind schoof een linie door om de pass naar valse spits Roberto Firmino eruit te halen, waardoor er een plekje vrijkwam voor Lisandro Martínez in het centrum naast Perr Schuurs.

Het strijdplan van Ten Hag kon na zes minuten echter al deels de prullenbak in door het uitvallen van Mohammed Kudus. De zomeraankoop ging met een kuitblessure naar de grond en moest zich laten vervangen door Quincy Promes, die niet onverdienstelijk begon aan zijn invalbeurt.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Martínez, gevolgd door een schot naast het doel van Ryan Gravenberch. De grootste kans van de beginfase was echter voor Promes. David Neres zette de Ajax-invaller alleen voor de keeper, maar Adrián kon redding brengen.

Amper een minuut na de droomkans voor Promes was het raak aan de andere kant: Sadio Mané troefde Schuurs af, gaf de bal voor en zag hoe Tagliafico ongelukkig de bal in het eigen doel werkte: 0-1. Na een goede ingreep van Noussair Mazraoui op een schot van Andy Robertson, was het weer de beurt aan Ajax. Een lobje van Tadic na een prachtpass van Neres werd echter nét voor de doellijn weggehaald door Fabinho.

Ajax ging met een ongelukkige nederlaag de rust en dat wrange gevoel werd meteen na rust nog een stukje groter toen Davy Klaassen de bal op de binnenkant van de paal ramde. Liverpool, dat defensief onzeker oogde na het wegvallen van Virgil van Dijk, beet vervolgens van zich af, maar kon Andre Onana niet verontrusten met onder meer een poging van Roberto Firmino.

Na een uur zorgde Jürgen Klopp voor verbazing door zijn volledige aanval (Salah-Firmino-Mané) te wisselen voor Xherdan Shaqiri, Takumi Minamino en Diogo Jota. Ajax probeerde de druk op te voeren, maar de Amsterdamse pijp was goeddeels leeg. Ook het inbrengen van Zakaria Labyad en Jurgen Ekkelenkamp, Zakaria Labyad, Lassina Traoré en Klaas Jan Huntelaar bood in de slotfase geen soelaas meer, al kreeg Ekkelenkamp in de blessuretijd nog een grote kans. Zijn schot ging hoog over.