Sportarts heeft oplossing voor clubs: “Sneltest van 97 à 98% zekerheid”

Sportarts heeft oplossing voor clubs: “Sneltest van 97 à 98% zekerheid”

Gepubliceerd: woensdag 21 oktober 2020 om 19:09wo 21-10-2020 om 19:09

Er kwam heel wat kritiek op de coronatesten in de sportsector. Microbioloog Herman Goossens vindt die test “onaanvaardbaar” nu de algemene testcapaciteit onvoldoende is. Spotarts Ruud Van Thienen heeft een oplossing.

"De discussie kan simpel opgelost worden”, begint Van Thienen tegenover Sporza. “Sinds enkele weken zijn er immers zeer betrouwbare antigen-sneltesten op de markt. In Duitsland en andere landen heeft de overheid er al tientallen miljoenen aangekocht na degelijk validatie-onderzoek."

“Ben ik op dit moment besmettelijk?" En dat is de enige relevante vraag voor voetbalclubs, bedrijven, de cultuursector... Voor elke training en competitiematch even een sneltest door de ploegarts of paramedicus laten afnemen en indien negatief: start training/match. De zogenaamde "superspreaders" die nog geen klachten hebben, haal je er met een sneltest met 97 à 98% zekerheid uit."

Kosten
Ook de kosten liggen aanzienlijk lager. "Door PCR-tests te gebruiken moet je 24 à 48u wachten op het resultaat, betaal je meer kosten (PCR kost 48 euro, sneltest maar 5 à 8 euro), neem je een (beperkte) hap uit de medische capaciteit, komt er discussie, kan je in de 2 dagen tussen testafname en testresultaat alsnog besmet raken of ziek worden..."

Van Thienen vindt het de ideale oplossing voor de voetbalwereld. "Het heeft dus enkel voordelen indien alle asymptomatische personen die met andere personen in nauw contact komen (zoals voetballers), zo snel mogelijk overschakelen op antigen-sneltesten."

"Dit is goedkoop en makkelijk door alle clubs zelf te organiseren. Dit is waarschijnlijk ook de toekomst om veilig naar theater, op restaurant, op bezoek bij grootouders... te kunnen gaan”, besluit Van Thienen.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws