Breaking news

Vermoedelijke opstellingen Dortmund-Club Brugge: ‘Krmencik krijgt kans’

Strafschopheld Mignolet: specialist op Belgische velden, wereldtop doet nóg beter

Strafschopheld Mignolet: specialist op Belgische velden, wereldtop doet nóg beter

Gepubliceerd: dinsdag 20 oktober 2020 om 18:00di 20-10-2020 om 18:00

Laatste update: dinsdag 20 oktober 2020 om 18:57di 20-10-2020 om 18:57

Zonder Simon Mignolet wordt de opdracht van Club Brugge op bezoek bij Zenit Sint-Petersburg ongetwijfeld een stukje zwaarder. Het coronavirus heeft de vaste nummer één te pakken. Het valt bovenal te hopen dat Club geen strafschop tegen krijgt in Rusland, want dan mist het een ware specialist, zo bewees Mignolet vorig weekend nog maar eens. VoetbalPrimeur.be legt de penaltycijfers van de Rode Duivel naast die van enkele directe en indirecte concurrenten.

In de tweede helft van Standard-Club Brugge leek Mignolet zich (alweer) te ontpoppen tot Brugse held, toen hij de elfmeter van Maxime Lestienne fraai uit de hoek dook. Helaas, in de slotminuten moest Blauw-Zwart toch nog een gelijkmaker (1-1) toestaan, uitgerekend op … strafschop. Niettemin zette Big Si zijn faam nogmaals in de verf. Het was namelijk al de veertiende keer in zijn carrière dat een tegenstander een penalty niet wist om te zetten tegen hem. Vanzelfsprekend liet de Limburger er ook wel enkele binnen (38 in totaal), maar met een succesratio van 26,9 procent mag Mignolet zich een ware penaltykiller noemen. Wat is dat percentage waard tegenover andere doelmannen?

Jupiler Pro League
Laten we eerst eens in eigen land rondspeuren, te beginnen bij de andere topclubs uit de klassieke G5. RSC Anderlecht haalde met Hendrik Van Crombrugge een erg betrouwbaar sluitstuk in huis, maar strafschoppen pakken is één van de weinige domeinen waar onze landgenoot niét in uitblinkt. In zijn gehele loopbaan stopte hij er slechts vier. Genkie Danny Vukovic presteert in diezelfde lijn: op zijn 35e mocht de Australiër vijf keertjes juichen. Dat jonkie Arnaud Bodart daar nog onder blijft, hoeft niet te verbazen, gezien zijn prille leeftijd. De Standard-doelman wacht nog altijd op zijn eerste penaltysave …

Nee, aan de Belgische top moet Mignolet enkel Sinan Bolat vrezen. Ook het kersverse nummer één van KAA Gent mag zich een specialist noemen. Met 23,9 procent (waarvan elf missers) moet Bolat nipt de duimen leggen. Ook bij het opklimmende geweld uit Antwerpen en Charleroi doet niemand beter. Jean Butez (Royal Antwerp FC) zit aan drie uit veertien. Zebra Nicolas Penneteau hield zijn netten al tien keer schoon vanop de stip, maar op een carrière van twintig jaar is dat niet uitzonderlijk. De Fransman liet zich ook al 59 keer vloeren.

Tot slot, twee opvallende namen uit onze competitie. Bij Royal Excel Moeskroen is Hervé Koffi een openbaring. De Lille-huurling pakt geregeld uit met knappe parades en heeft ook een stevige reputatie vanop elfmeter. Met 28,6 procent Koffi steekt zelfs een beetje boven Mignolet uit! De komende jaren zal hij die statistieken wel moeten bevestigen. De ware specialist van de strafschop loopt echter rond in … Deurne-Noord. Niet Butez, maar doublure Alireza Beiranvand is dé expert bij uitstek. Door zijn glansprestaties in Iran staat de teller op negen uitgelokte missers op een totaal van 25, goed voor een balans van 36 procent! Klein detail: Beiranvand wacht nog op zijn debuut in de Jupiler Pro League …

MIGNOLET : 14 gemist, 38 raak --> 26,9%
Alireza Beiranvand (Antwerp): 9 gemist, 16 raak --> 36%
Arnaud Bodart (Standard): geen gemist, 2 raak --> 0%
Sinan Bolat (Gent): 11 gemist, 35 raak --> 23,9%
Jean Butez (Antwerp): 3 gemist, 11 raak --> 21,4%
Hervé Koffi (Moeskroen): 4 gemist, 10 raak --> 28,6%
Nicolas Penneteau (Charleroi): 10 gemist, 59 raak --> 14,5%
Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht): 4 gemist, 33 raak --> 10,8%
Danny Vukovic (Genk): 5 gemist, 31 raak --> 13,9%

Rode Duivels
In de JPL behoort Mignolet dus tot het absolute kruim der keepers. Hoe zit dat bij de nationale ploeg? Dat Thibaut Courtois de eerste keuze van Roberto Martinez is, is geen geheim meer. Toch moet Mignolet zich niet schamen op het vlak van strafschoppen tegenhouden. Integendeel, het is waarschijnlijk hét aspect waarin hij duidelijk de betere is. Courtois geraakte in zijn carrière immers niet verder dan zeven gestopte elfmeters.

De andere concurrenten bij de Duivels doen het wél naar behoren, de eerder aangehaalde Van Crombrugge buiten beschouwing gelaten. Zowel Koen Casteels als Matz Sels staan min of meer op gelijke hoogte van Mignolet. Die eerste doet zelfs nét wat beter, door tien afgedwongen missers in de Bundesliga. Bij een mogelijke penaltyserie op een eindtoernooi kan het dus de moeite waarde zijn om Mignolet (of een collega) in te brengen voor Courtois.

Koen Casteels (VFL Wolfsburg): 10 gemist, 27 raak --> 27%
Thibaut Courtois (Real Madrid): 7 gemist, 36 raak --> 16,3%
Matz Sels (Strasbourg): 11 gemist, 31 raak --> 26,2%

Buitenlandse kleppers
Als uitsmijter werpen we ook een blik over de landsgrenzen. Op Belgisch niveau is Mignolet een strafschopexpert, maar hoe verhoudt zich dat tegenover de wereldtoppers van zijn generatie? Dat blijkt een ander paar mouwen. Een hele resem topkeepers presteert immers ook indrukwekkend in een directe tweestrijd vanop de stip. Grootheden als Alisson Becker, Gianluigi Buffon of Jan Oblak komen boven de dertig procent uit.

De échte killers, die lopen in de Serie A rond, zo blijkt. Gianluigi Donnarumma zorgde al voor dertien keer penaltyfalen in 37 pogingen. Straf, maar de doelman van AC Milan moet nog één collega voor laten. Samir Handanovic heeft de reputatie van hyperspecialist en de statistieken maken die helemaal waar! Over zijn hele loopbaan bekeken zorgde de 35-jarige Sloveen al 41 (!) keer voor ontgoocheling bij de tegenstander. Ook in absolute cijfers is dat overweldigend: Handanovic is met recht en reden de schrik van elke strafschopnemer.

Alisson Becker (Liverpool): 6 gemist, 12 raak --> 33,3%
Gianluigi Buffon (Juventus): 33 gemist, 76 raak --> 30,3%
David De Gea (Manchester United): 11 gemist, 51 raak --> 17,7%
Gianluigi Donnarumma (AC Milan): 13 gemist, 24 raak --> 35,1%
Ederson (Manchester City): 6 gemist, 35 raak --> 14,6%
Samir Handanovic (Inter): 41 gemist, 70 raak --> 36,9%
Keylor Navas (Paris Saint-Germain): 15 gemist, 32 raak --> 31,9%
Manuel Neuer (Bayern München): 20 gemist, 48 raak --> 29,4%
Jan Oblak (Atlético Madrid): 14 gemist, 31 raak --> 31,1%
Wojchiech Sczczesny (Juventus): 17 gemist, 48 raak --> 26,2%
Marc-André Ter Stegen (Barcelona): 12 gemist, 36 raak --> 25%

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws