VP-Analyse: Een déja vu bij Club Brugge en wanneer is hands nu eigenlijk hands?

17-10-2020 23:29 Laatste update: 18-10-2020 10:31
66

Standard pakte van op de stip in extremis een punt tegen Club Brugge. Er zal over heel wat fases nagepraat worden. Vooral de strafschop in de slotfase deed heel wat  stof opwaaien. In de VP-Analyse behandelen wij de meest spraakmakende elementen van de wedstrijd.

Goede druk van Standard, of gestuntel bij Club Brugge?
De eerste helft was er een om snel te vergeten in de defensie van Club Brugge. Ze kregen dan wel geen doelpunt tegen, maar de manier waarop er gevoetbald werd was Club Brugge-onwaardig. Mechele en Mignolet waren de verpersoonlijking van nonchalance in de verdediging. Bal na bal werd verkeerd ingespeeld of zelfs verloren aan een Standard-speler. Enkele keren kwam het doelpunt heel dichtbij. Maar de voetbalgoden waren Club Brugge goed gezind, de eerste helft dan toch. In de Champions League kan dit gewoonweg niet gebeuren. Dit zal beter moeten.

Eén flits is genoeg
Veel Club Brugge supporters zullen een déja vu hebben naar het begin van het seizoen. De sterkhouders waren zo goed als onzichtbaar. Vanaken was zichzelf niet, Mata verloor meer ballen op 1 wedstrijd dan dat hij er vorig jaar verloor, Krmencik raakte 6(!) Ballen in de eerste helft. Kortom Club Brugge was zo goed als nergens op Sclessin. Toch hielden ze tot de 92ste minuut de 0-1 vast. Kwaliteit? Of gewoon geluk? In ieder geval was één pijlsnelle aanval genoeg om de bijna-eindscore op het bord te zetten. De efficiëntie in het offensieve compartiment is duidelijk nog niet zoek.

Hands: de discussie tot in de eeuwigheid
We besteden er nog maar eens een paragraaf aan. Hands, de regel die ooit duidelijk leek te zijn, maar nu toch veel stof doet opwaaien. In de 92ste minuut blokte Rits de bal af, eerst met de buik, nadien sprong de bal naar zijn arm. Strafschop, besliste lijn- en scheidsrechter. De VAR zag geen graat in het terugdraaien van deze beslissing. Na de wedstrijd was er heel wat discussie tussen de analisten. Wat is nu echt hands? Rits kon hier niets aan doen, maar zijn arm beïnvloedt wel de richting van de bal. Eind oktober staat er een bijscholing op het programma om de regels nog maar eens duidelijk te maken.