Zinderende Merseyside Derby: Liverpool laat punten liggen met hoofdrol voor VAR

Zinderende Merseyside Derby: Liverpool laat punten liggen met hoofdrol voor VAR

17-10-2020 15:30 Laatste update: 15:33
6

Liverpool is met de schrik vrijgekomen tijdens zijn generale voor het Champions League-duel met Ajax. The Reds verslikten zich twee keer in de veerkracht van stadgenoot Everton, zagen Virgil van Dijk wegvallen en lieten punten liggen op Goodison Park: 2-2 werd het, mede doordat de VAR in de extra tijd nog een treffer afkeurde.

Opmerkelijk genoeg was Everton bij aanvang juist in het voordeel: The Toffees hadden twaalf punten uit hun eerste vier wedstrijden behaald, terwijl Liverpool voor de interlandonderbreking met 7-2 had verloren bij Aston Villa. De ploeg van Jürgen Klopp was echter vastbesloten om revanche te nemen en kwam al na drie minuten op voorsprong: Andy Robertson gaf voor, Sadio Mané vond van dichtbij de bovenhoek.

Niet lang na die 0-1 moest Liverpool een reeks tegenslagen slikken. Van Dijk dook voor Everton-doelman Jordan Pickford op, maar raakte geblesseerd door een lompe tackle van de sluitpost en moest zich laten wisselen. Even later werd het bovendien 1-1: Michael Keane kopte via de handschoenen van doelman Adrián raak uit een hoekschop.

Liverpool liet het er niet bij zitten en hervatte de jacht op het doel van Pickford. Die sleepte Everton echter door het restant van de vermakelijke eerste helft heen: Trent Alexander-Arnold was met een vrije trap dichtbij succes, maar Pickford dook de bal uit de bovenhoek. Na rust gingen beide ploegen vrolijk verder en bleef het tempo onverminderd hoog: Liverpool kreeg een groot aantal mogelijkheden en Richarlison raakte de paal namens Everton.

Twintig minuten voor tijd kwam Liverpool alsnog op voorsprong: Mohamed Salah nam een afvallende bal op zijn wreef, stuurde de bal in de verre hoek en maakte zijn honderdste namens Liverpool. Everton toonde echter opnieuw veerkracht, dankzij Premier League-sensatie Dominic Calvert-Lewin: de topscorer van de competitie torende boven zijn tegenstanders uit en kopte de bal voorbij Adrián.

Georginio Wijnaldum mocht in de slotfase nog zijn opwachting maken: vlak voordat de Oranje-international inviel, werd Richarlison weggestuurd vanwege een snoeiharde tackle op Thiago Alcântara. De tien van Everton hielden stand in de extra tijd, met hulp van de VAR: Jordan Henderson leek de reddende engel van de gasten te worden, maar stond een halve centimeter buitenspel. The Reds mogen nu toewerken naar de start van het Champions League-seizoen: woensdag wordt er om 21.00 uur afgetrapt in Amsterdam.