De EL-koek voor de Belgische clubs: Gent krijgt meest, Antwerp 5,6 miljoen

De EL-koek voor de Belgische clubs: Gent krijgt meest, Antwerp 5,6 miljoen

Gepubliceerd: zaterdag 17 oktober 2020 om 12:00za 17-10-2020 om 12:00

Laatste update: zaterdag 17 oktober 2020 om 23:45za 17-10-2020 om 23:45

Met Royal Antwerp FC, KAA Gent en Standard Luik heeft België dit seizoen drie deelnemers aan de Europa League. Hoeveel geld kunnen de clubs bijschrijven door hun deelname aan het tweede Europese toernooi? VoetbalPrimeur.be zoekt het uit.

Kwalificatie
Ja, ook in de kwalificatiefase valt al geld te verdienen op het Europese toneel. Gent deed dat zelfs vanuit het Champions-League-parcours. Het schakelde eerst Rapid Wien uit, waarna Dynamo Kiev een maatje te sterk bleek. Toch leverden die prestaties de Buffalo’s al 860.000 euro op. Standard knokte zich dan weer voorbij drie tegenstanders richting de groepsfase van de Europa League. Overwinningen tegen Bala Town, Vojvodina en Fehervar spekten de Luikse clubkas met 820.000 euro. Dat is dus een gelijkaardige som aan die van Gent.

Startgeld groepsfase
Vanzelfsprekend is er ook in de groepsfase van het toernooi prijzengeld voorzien. Daar hoeven de deelnemers zelfs niet eens voor te presteren, want alle 48 clubs zijn al verzekerd van 2,92 miljoen euro. Dat geldt in het Belgische geval voor Antwerp, dat rechtstreeks geplaatst is na de winst in de bekerfinale, en doorstromers Gent en Standard.

Coëfficiëntenranking
Ook wordt door de UEFA op basis van de coëfficiëntenranglijst een pot van 84 miljoen euro onder de clubs verdeeld. De Europese voetbalbond splitst dat bedrag op in 1176 delen van ruim 71 duizend euro. Hoe hoger een club op de Europese ranking prijkt, hoe meer geld ze ter beschikking krijgt, uiteraard.

Opnieuw mag Gent zich in de handen wrijven. De Oost-Vlamingen pakten de voorbije vijf jaar heel wat punten en zijn de beste Belgische vertegenwoordiger. In deze Europa League behoren ze tot pot 1, als nummer tien op de plaatsingslijst. Daarom voorziet de UEFA een extra appeltje voor de dorst ter waarde van 2,77 miljoen euro.

Standard en Antwerp moeten het met minder stellen. De Rouches hebben nog wel een behoorlijke reputatie in Europa. Als 23e van alle EL-ploegen strijken ze 1,85 miljoen euro  op. Antwerp, tot slot, komt er bekaaider van af. Niet onlogisch, aangezien The Great Old pas voor het eerst in een kwart eeuw weer op het Europese toneel verschijnt. Daardoor komt de oudste club van ons land niet verder dan 950.000 euro.

Tv-geld
Dan zijn er nog de tv-gelden, die in verschillende pakketjes worden verdeeld onder de clubs. Het totaalbedrag dat de UEFA voor de marketpool beschikbaar heeft gesteld is 168 miljoen euro. De helft hiervan, 84 miljoen euro, wordt direct onder de deelnemers verdeeld. We noemen het voor het gemak Pakket 1. Pakket 2, 33,6 miljoen euro, wordt in de groepsfase verdeeld. De overige 50,4 miljoen euro in Pakket 3 komt na de winterstop pas vrij.

Het totale bedrag aan tv-gelden wordt door de UEFA gedeeld door het aantal bonden dat meedoen. In dit geval zijn er 26 landen die deelnemers afstaan aan de Europa League. Pakket 1 (start) en pakket 2 (groepsfase) worden dus onder 26 landen verdeeld. Dat betekent dat België 4,5 miljoen euro aan tv-gelden mag verdelen onder de drie deelnemers.

Dat wordt echter niet exact door drie gedeeld. Als bekerwinnaar heeft Antwerp een streepje voor. De club van Paul Gheysens heeft recht op veertig procent van de Belgische koek, wat neerkomt op 1,72 miljoen euro. Gent en Standard moeten tevreden zijn met 1,39 miljoen.

Prestaties
Uiteraard worden verdere sterke prestaties ook financieel vergoed. Een overwinning in de groepsfase levert 570.000 euro op, voor een gelijkspel schrijf je nog 190.000 euro bij. Bij een nederlaag blijft de rekening op nul staan. Bij een perfect rapport mag een EL-club zich bijgevolg verheugen op een bonus van 3,42 miljoen. Mochten de Belgische clubs doorstoten naar de knock-out-fase, valt daar nog meer geld op te strijken.

De balansen

Antwerp
Startgeld: 2,92 miljoen euro
Coëfficiënt: 950.000 euro
Tv-geld: 1,72 miljoen euro

TOTAAL: 5,6 miljoen euro

Gent
Kwalificaties: 860.000 euro
Startgeld: 2,92 miljoen euro
Coëfficiënt: 2,77 miljoen euro
Tv-geld: 1,39 miljoen euro

TOTAAL: 7,94 miljoen euro

Standard
Kwalificatiees: 820.000 euro
Startgeld: 2,92 miljoen euro
Coëfficiënt: 1,85 miljoen euro
Tv-geld: 1,39 miljoen euro

TOTAAL: 6,98 miljoen euro

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

In welke ploeg heb jij het meeste vertrouwen in de EL?

Antwerp
52%
Gent
17%
Standard
31%
(377 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws