Met of zonder publiek, financiële verschil is enorm: 'Tot 750.000 euro per match'

Met of zonder publiek, financiële verschil is enorm: 'Tot 750.000 euro per match'

17-10-2020 09:00
1

Het Overlegcomité kondigde vrijdagavond een resem verstrengde maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden. Voorlopig kwam er geen update voor de sportwereld, al zitten de bevoegde instanties komende week samen, Frank Vandenbroucke. Een verbod op publiek hangt dus nog steeds in de lucht. Dat zou de Jupiler Pro League een nieuwe, financiële slag toedienen.

Dit weekend zijn fans wel degelijk nog welkom in de Belgische stadions, weliswaar in beperkte mate, maar de kans bestaat dat er volgende week opnieuw een verbod komt. Het Laatste Nieuws legde haar oor alvast eens te luister bij de clubs uit Eerste Klasse A. Hoeveel inkomsten verliezen zij bij een wedstrijd zonder publiek, in vergelijking met een match voor een vol huis? Vooral de topclubs krijgen het zwaar, zo blijkt.

KAA Gent puurt het meeste centen uit haar stadion. Een goedgevulde Ghelamco Arena levert per wedstrijd 500.000 tot 750.000 euro extra op, liet Michel Louwagie weten. Bij Club Brugge ligt dat iets lager: 450.000 euro. RSC Anderlecht en Standard Luik schatten het verschil op om en bij de 300.000 euro, terwijl Royal Antwerp FC gewag maakt van 200.000 euro verlies per match. KRC Genk wilde die cijfers niet prijsgeven, maar deelde wel mee dat een duel voor beperkt publiek (zoals de voorbije weken) de club toch nog 90.000 euro meer oplevert dan wanneer de deuren gesloten blijven.

Kleinere clubs: vaak break-even
Bij de niet-topclubs klinkt een ietwat anders verhaal. Ploegen als KV Kortrijk, KV Mechelen, KV Oostende en Zulte Waregem spreken van een nuloperatie. De opbrengsten die het aanwezige publiek met zich meebrengt, dient namelijk om de organisatie van de wedstrijd op te vangen. "Ee operationele kosten in wedstrijden met publiek liggen veel hoger. Er is slechts een bescheiden meeropbrengst, die dan nog uitsluitend bij de catering ligt", legt Kortrijk uit.