Brys ziet verschil in beleving: “Voetballers leven nu eenmaal van applaus

Brys ziet verschil in beleving: “Voetballers leven nu eenmaal van applaus"

15-10-2020 14:44

Het aantal thuiszeges werd verdubbeld: van 27,8 procent zónder publiek naar 52,8 procent mét publiek. Volgens OHL-coach Marc Brys is dat geen toeval.

“De aanwezigheid van de supporters heeft zeker een rol gespeeld”, begint Brys. “Er mochten nog maar 2.000 fans binnen en de tweede keer 3.000 à 3.500, maar die steun helpt toch altijd. Op het moment dat je het wat moeilijker krijgt, zetten ze zich erachter en jagen ze je vooruit. Als je voor een vol huis speelt, is het effect nog groter.”

“Valt die steun weg, zoals in de eerste weken van het seizoen, dan valt ook het thuisvoordeel zo goed als weg en speel je bijna op neutraal terrein. Want het voordeel dat je je eigen veld goed kent, is minimaal. Het thuisvoordeel zit hem vooral in de kracht van het publiek. Een voetbalwedstrijd is nu eenmaal een mentaal spel.”

Brys ziet een verschil in beleving bij de spelers. “Ik ga niet zeggen dat ze meer goesting hebben als er volk in de tribune zit. Goesting is niet het juiste woord, maar al in de opwarming zie je dat de beleving anders is, zie je iets meer drive om zich klaar te stomen. Vergelijk het met een toneelspeler.”

“Die wil ook niet voor een lege zaal spelen. Die leeft van interactie en applaus. Voor een voetballer geldt hetzelfde. Die wil ook respons op een goeie actie. Zeker de echte artiesten. De publieksspelers, zeg maar - het woord zegt het zelf. Zonder fans is het wat killer, wat vlakker, en word je niet vooruitgestuwd”, aldus Brys.