Raskin deel 2: Moderne box-to-box-middenvelder en een echte winnaar

Raskin deel 2: Moderne box-to-box-middenvelder en een echte winnaar

Gepubliceerd: vrijdag 16 oktober 2020 om 14:00vr 16-10-2020 om 14:00

Laatste update: zaterdag 17 oktober 2020 om 12:45za 17-10-2020 om 12:45

Nicolas Raskin kwam over van KAA Gent en heerst op 19-jarige leeftijd op het mdidenveld van Standard Luik. De revelatie van de Rouches wordt onder de loep genomen door huisanalist en PEC-Zwolle-scout Kristof De Croock. Deel 1 ging over het aanvallende spel van Raskin. Nu komt het verdedigend deel aan bod.

Standard speelt mandekking in het middenveld, dus re-actief, Raskin is verdedigend pro-actief dus slaagt hij erin om zijn rechtstreekse tegenstander niet speelbaar te maken door goed positiespel. Hij leest de tegenstander met de bal en ziet aan zijn lichaamshouding en het kijkgedrag van de tegenstander waar deze naartoe gaat spelen, hij anticipeert daar goed op. Hij herkent ondanks zijn jonge leeftijd wanneer hij de druk op de bal moet stoppen en terugkeren in positie of wanneer hij zijn man moet loslaten en half half moet gaan staan.

Typisch Raskin moment, hij duikt voor zijn man in plaats van afwachtend te verdedigen, deze vorm van verdedigen treft wel risico’s met zich mee.

Hij is ook een lastige tegenstander verdedigend, geraak je er voorbij dan geeft hij bijna altijd negatieve pressing op de baldrager. Hij heeft een redelijke timing van happen, opvallend sterk in zijn linkerbeen terwijl hij toch heersend rechts is.


Raskin heeft een heel klein rouw moment, maar zet onmiddellijk agressief negatieve pressing op de balbezitter.

Hij komt soms nog iets te wild aan bij een tegenstander, hij zou moeten leren om iets sneller in te houden voor de tegenstander om dan een tactische één vs één aan te gaan, nu heeft hij te vaak dat hij te wild inkomt en hij simpel uitgespeeld kan worden door een speler die hem bv tegenvoets neemt in de beweging.

Ondanks zijn tengere lichaamsbouw gaat hij vol duels aan alsook luchtduels. Hij is heel gedreven in zijn druk zetten en verzaakt geen enkel moment hierin. Hij verdedigt vaak op het randje, dus ik verwacht dat hij toch nog een aantal gele kaarten zal nemen dit seizoen.

Omschakelmomenten:
Zoals aangegeven speelt hij met een enorme intensiteit naar Belgische normen, dit zie je ook vaak terug in zijn omschakelmoment. Ik heb er één moment uitgehaald wat Raskin samenvat in het omschakelmoment.

Typisch “Raskin” moment, hij verdedigt pro-actief op het randje, zet negatieve pressing op een hoog tempo en schakelt onmiddellijk op hetzelfde tempo.
Ondanks dat hij vaak op een hoog tempo speelt herkent hij wel goed aan de bal wanneer hij het tempo eruit moet halen of juist moet versnellen.

Ondanks zijn jonge leeftijd kent hij al de ‘trucjes van de foor’, subtiel aan de tegenstander zijn shirtje trekke. Hij durft zich non-verbaal doen gelden door zijn ploegmaats verdedigend aanwijzingen te geven.


Ondanks zijn jeugdige leeftijd zitten de professionele fouten en subtiele foutjes die op het randje zijn al goed in zijn spel. Hierboven is een mooi moment waar hij de speler even grijpt, en direct zijn handen in de lucht zal steken dat hij onschuldig is. Scheidsrechter geeft voordeel aan Raskin.

Raskin is een echte winnaar, dit zie je ook terug in zijn spel. Vorig seizoen bij de U21 had hij wel momenten waar het minder liep als ploeg en hij het wat liet lopen gedurende wedstrijd. Hij raakte dan gefrustreerd en nam domme kaarten uit frustratie. Het omgekeerde gebeurt hem ook wel dat hij te flegmatiek wordt als het te goed gaat. Hij zoekt ook nog te vaak de fout en als hij deze niet krijgt heeft hij regelmatig een lichte reactie naar de scheidsrechter.

Conclusie:
Raskin is het voorbeeld van een moderne box-to-box. Naast zijn technische kwaliteiten beschikt hij over de typische Luikse grinta die men in het Sclessin graag ziet.  Momenteel zit de jonge Luikenaar in een zeer goede flow getuige zijn tweede helft op Charleroi. Hij staat gekend als een “mannetje”, maar mannetjes als Raskin heb je liever voor je dan tegen je.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws