VV beantwoordt 5 veelgestelde vragen omtrent opschorting Amateurvoetbal

VV beantwoordt 5 veelgestelde vragen omtrent opschorting Amateurvoetbal

14-10-2020 14:15
4

“Wie wil, kan voetballen. Wie niet wil, hoeft niet.” Ziedaar het algemene credo van Voetbal Vlaanderen na de tijdelijke stopzetting van het amateurvoetbal. VoetbalVlaanderen geeft meer duiding aan Het Nieuwsblad bij verschillende veelgestelde vragen omtrent de opschorting van amateurvoetbal.

1. Een veel voorkomende vraag is tot wanneer deze opschorting van toepassing is

In Vlaanderen gaat het om een beslissing van onbepaalde duur. "Hoelang de competitie stilligt, hangt af van de maatregelen van de Vlaamse Overheid en van het aantal besmettingen. Zolang voetbalclubs hun kleedkamers niet mogen gebruiken, denk ik niet dat we de competitie zullen hervatten", zegt Van Craen.

In Wallonië geldt de opschorting voorlopig tot 1 november.

2. Er is veel commotie omtrent waarom vriendschappelijke wedstrijd mogen doorgaan en competitie niet

"Die zijn minder formeel", verduidelijkt Van Craen. "Over die matchen beslissen de eerste ploegen wel zelf of ze doorgaan of niet. Daar daalt bovendien het belang van de kleedkamer omdat het tactische gegeven minder belangrijk is en omdat oefenwedstrijden vaak worden gespeeld tussen clubs uit elkaars buurt. Bij trainingen daalt dat belang van de kleedkamer ook omdat iedereen nadien vaak toch meteen naar huis gaat. We veronderstellen overigens dat niemand heel lang in de auto moet zitten om te gaan trainen. Die beslissing over oefenwedstrijden namen we ook deels voor de amateurclubs die nog deelnemen aan de Croky Cup in december. Zo blijven zij hun wedstrijdritme toch onderhouden."

Mazur vult aan: "Wie niet wil spelen, hoeft niet te spelen. Dat is anders dan in de competitie waaraan promotie of degradatie vast hangt. Zo willen we trouwens ook vermijden dat clubs na deze competitieonderbreking vragen om nieuwe voorbereidingstijd. Stel dat deze onderbreking een maand duurt en ze vragen dan nog eens vier weken voorbereiding... Dan is het alweer winterstop."

4. Worden de wedstrijden die voorlopig niet doorgaan uitgesteld of geschrapt?

"Wanneer we de competitie hervatten, starten we gewoon weer waar we gebleven zijn", legt Van Craen uit. "We stellen dus geen matchen uit. Als de stopzetting van de competitie te lang duurt, zullen we de eindrondes afschaffen. Maar zover zijn we nog niet."

Mazur: "We zijn niet van plan om speeldag 17 te laten doorgaan, als speeldag 7 nog niet gespeeld is. Anders riskeren we dat een ploeg bijvoorbeeld twee keer de sterkste club van de reeks treft en nooit tegen het zwakke broertje heeft gespeeld. Dat is competitievervalsing en dat willen we vermijden."