Van 1,5 been op het EK, naar Moldavisch drama: wat nu voor Jonge Rode Duivels?

Van 1,5 been op het EK, naar Moldavisch drama: wat nu voor Jonge Rode Duivels?

13-10-2020 23:10 Laatste update: 14-10-2020 12:22
17

De Belgische U21 rook het EK 2021 in Hongarije en Slovenië al. Maar dinsdag liep het mis voor de troepen van Jacky Mathijssen. Bij Moldavië ging België onderuit met 1-0. Wat nu? Hebben de Belgen nog kans op het EK? Ja! Mathematisch of als beste nummer 2 kan het nog. VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Met het slechte nieuws zijn we al begonnen. De Belgen verloren van Moldavië. Tot dinsdag de laatste in een groep met 5. Helaas is er nog slechter nieuws. De Duitse U21 won haar wedstrijd wel. De jonge Duitser versloegen Bosnië met 1-0. Uitgerekend Lukas Nmecha van RSC Anderlecht maakte het enige doelpunt van de partij.

Door de nederlaag van België en de zege van Duitsland springen de Duitsers in groep 9 van de EK-kwalificatie over ons land naar de leidersplaats. Dat is best vervelend voor de Belgische U21, want enkel de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het eindtornooi.

Bij dit slechte nieuws houdt het niet op, want er staat nog maar één speeldag op het programma voor België en Duitsland. De Duitsers hebben ook nog eens het geluk dat ze thuis de klus kunnen klaren. Ze ontvangen op 17 november Wales, sinds dinsdag de laatste in de stand. België gaat op die dag dan weer op bezoek bij Bosnië. In de heenmatch geraakte België niet verder dan een 0-0 tegen Bosnië. De Duitsers wonnen dan weer met 1-5 bij Wales.

De Duitsers beginnen aan de slotspeeldag met 15 punten. België moet het na 4 zeges, 1 draw en 2 nederlagen doen met 13 punten. De kloof met Duitsland bedraagt dus 2 punten. Nog een keer komen we met slecht nieuws, wint Duitsland op de slotspeeldag, dan plaatst het zich voor het EK en kan België rechtstreekse kwalificatie vergeten.

Mathematisch kan het nog
Tijd om aan het goede nieuws te beginnen. De Belgen mogen immers nog altijd hopen op het EK. Op de slotspeeldag kan het al lukken. De eerste vereiste is wel dat België wint van Bosnië. Daarna is het kijken naar het resultaat van Duitsland. Spelen de Duitsers gelijk of verliezen ze? Dan mag België als het zelf wint de groepswinst vieren. Eindigen ploegen met evenveel punten dan tellen de onderlinge resultaten. België won in Duitsland met 2-3. Thuis haalden de jonge Duivels het dan weer met 4-1.

Maar wat als Duitsland wint? Dan moet België hopen dat het bij de 5 beste nummers 2 van alle groepen zit. Dat is gelukkig nog mogelijk. België zit in een groep met 5 landen. Terwijl er ook groepen met 6 landen zijn. De resultaten van de nummers 2 tegen de laatste van hun groep worden in de eindafrekening niet opgenomen. 

Het toernooi begint volgend jaar op 24 maart en is opgesplitst in twee delen: een groepsfase met zestien deelnemers die van 24 tot 31 maart wordt gehouden en een finaleronde. Die wordt tussen 31 mei en 6 juni georganiseerd.