Portret van Club-aanwinst Lang: 'Zijn karakter is nog wel een dingetje'

Portret van Club-aanwinst Lang: 'Zijn karakter is nog wel een dingetje'

11-10-2020 16:15 Laatste update: 12-10-2020 20:30
18

Club Brugge nam op de slotdag van de transferperiode Noa Lang over van Ajax. De Nederlandse spits staat te boek als een groot talent, de grote doorbraak laat echter op zich wachten. Club Brugge hoopt ongetwijfeld dat Lang bij Club Brugge het laatste stukje van de doorbraakpuzzel vindt. In afwachting daarvan, probeert VoetbalPrimeur.be te achterhalen wie de voetballer lang nu echt is.

Om een beter beeld van de speler en mens Lang te krijgen schoten de Nederlandse collega’s van Voetbalprimeur te hulp. Waar mogen de Club Brugge-fans zich precies aan verwachten? ‘Lang is een speler die het best tot zijn recht komt op de linkerkant van het veld. Hij moet het vooral hebben van zijn vermogen om medespelers vrij voor doel te zetten. Al duikt hij zelf ook nog vrij vaak op voor het vijandelijke doel’, aldus Gijs Groeneveld, redacteur bij VoetbalPrimeur.nl.

Philippe Clement verkiest vaak een systeem waarbij vleugelaanvallers een belangrijke rol krijgen toebedeeld. ‘Dat speelt in zijn voordeel. Hij komt het best tot zijn recht in een 4-3-3, of toch een systeem waarbij er met vleugelaanvallers wordt gespeeld. Dan kan hij met zijn sterke rechterbeen naar binnen komen en voor gevaar zorgen. Om centraal te spelen heeft hij vooralsnog niet de fysieke kwaliteiten’, aldus Groeneveld.

Als voetballer mag Lang dan wel te boek staan als een speler boordevol potentie, de Nederlander sleept ook de reputatie van ‘bad boy’ met zich mee. Iets wat niet meteen lijkt te passen bij de waarden en visie van Club. ‘Ja dat is nog wel een dingetje, al gaat het wel steeds beter met dat karakter van hem. Maar het is wel een jongen met een sterke eigen wil, vorig seizoen kreeg hij het ook al aan de stok met Ajax-trainer Erik Ten Hag’, vertelt de redacteur. ‘Maar zoals gezegd, dat gaat de laatste tijd beter en beter. Hij past zich meer aan aan het elftal.’

Dat lastige karakter was ook een van de redenen waarom het bij Ajax niet wou lukken, Lang speelde maar 14 keer mee met de grote jongens in Amsterdam. ‘Hij was dit seizoen erg betrokken bij de oefenwedstrijden van Ajax tijdens de voorbereiding. Het leek er dan ook op dat hij dit seizoen wat meer zijn kans zou krijgen, maar toen kwam Club Brugge.’

Ondanks dat de grote doorbraak er nooit kwam wil Groeneveld niet gezegd hebben dat lang is gefaald bij Ajax. ‘Ze hebben nu eenmaal een moordende concurrentie voorin en betalen al lachend 20 miljoen voor een aanvaller als Antony. Tadic speelt nu ook vaker aan de linkerkant en Labyad is de spits, veel speelmogelijkheden schieten er dan niet meer over. Ajax had hem opnieuw kunnen verhuren, maar vangt nu toch een mooie som voor een speler die zich eigenlijk nog moest bewijzen in het A-elftal. Makkelijk verdiend voor de club, en dat heeft toch ook veel met de naam ‘Ajax’ te maken’, merkt Groeneveld op.

Aangezien Club Brugge Lang eerst huurt vooraleer de verplichte aankoopoptie moet worden geactiveerd, is er nog geen duidelijkheid omtrent de contractduur van de aanwinst. Maar dat Club niet het eindstation van de Nederlander wordt is aannemelijk. ‘Een stap hogerop moet zeker kunnen, maar hij zal zich wel eerst nog moeten ontwikkelen. Hij zal moeten uitgroeien tot een smaakmaker in België. Wie weet ligt er dan ook een toekomst voor hem bij het nationale elftal. Lang is nu een belangrijke speler bij de beloften. Momenteel denk ik niet dat hij het karakter heeft om door te groeien tot het A-elftal, maar dat zou bij Club Brugge wel eens volledig kunnen veranderen’, besluit Groeneveld.