De nieuwe garde onder Martinez: wie maakt kans op een EK-stek in 2021?

De nieuwe garde onder Martinez: wie maakt kans op een EK-stek in 2021?

11-10-2020 11:50 Laatste update: 17:33
10

De Rode Duivels werkten donderdag een oefenduel af tegen Ivoorkust (1-1) in een onuitgegeven elftal. Niet verbazend, aangezien bondscoach Roberto Martinez liefst vijf nieuwkomers selecteerde voor deze interlandperiode. Dat brengt het aantal debutanten onder zijn bewind in totaal op achttien. Enkele van hen zijn zekerheidjes voor het naderende EK, terwijl anderen nog flink wat boterhammetjes zullen moeten eten. VoetbalPrimeur.be schat het jonge, Belgische geweld in.

EK-waardig
Wie zijn valiezen eigenlijk al klaar mag zetten, is Youri Tielemans. De spelmaker van Leicester City behoort inmiddels tot de vaste waarden van de Duivels, zelfs in het basiselftal. Zo verscheen de Brusselaar in de EK-kwalificatiecampagne zeven keer aan de aftrap. Zonder ongelukken is Tielemans er altijd bij. Ook Hans Vanaken klopt aan de deur op het middenveld. Tegen Ivoorkust was hij nog één van de schaarse lichtpuntjes. In principe is de Gouden Schoen de eerste vervanger wanneer er iets mocht voorvallen met Kevin De Bruyne of Tielemans.

Een derde Duivel die zeker lijkt van een stekje op het EK 2021, is Timothy Castagne. Bij revelatie Atalanta Bergamo werkte de voormalige Genkie zich al op tot een complete rechterflankverdediger. De vergelijking met Thomas Meunier, ook al een Ardennees, is nooit veraf. Nu Castagne de overstap naar de Premier League afrondde, zal hij enkel nog meer in de schijnwerpers lopen. Bij Leicester begon de draver alvast uitstekend aan het seizoen.

Kloppen aan de deur
Vooral in het verdedigende compartiment zal Martinez koortsachtig naar een frisse wind op zoek moeten. Vincent Kompany hing zijn schoenen al aan de haak, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen zullen het ook niet zo lang meer trekken. De grootste kandidaat om de nieuwe achterhoede vorm te geven, luistert naar de naam van Zinho Vanheusden. Op jonge leeftijd ontpopte hij zich al tot aanjager bij Standard Luik. Tegen Ivoorkust liet de Limburger bij momenten veelbelovende dingen bewonderen.

Ook in de voorlinie staan enkele jongens te popelen. De meest ervaren onder hen is Leandro Trossard. De vleugelflitser kroonde zich al tot Belgisch landskampioen en staat zijn mannetje in de harde Premier League. Hij krijgt concurrentie van een Anderlecht-duo: Jérémy Doku en Yari Verschaeren. Die eerste is zowat de man van het moment. Het talent spart van hem af, maar Doku zal zich eerst moeten focussen op zijn prestaties bij Stade Rennes. Verschaeren heeft het voordeel dat hij het huis kent, al fonkelt zijn ster in Anderlecht wat minder fel dan pakweg een jaar geleden.

Tot slot mag ook Hendrik Van Crombrugge hoop koesteren op deelname aan het Europese eindtoernooi. De nummer één van Anderlecht levert week in week uit geweldige saves af, wat het hart van de bondscoach al langer sneller doet slaan. Met Thibaut Courtois en Simon Mignolet staan de eerste twee posities niet ter discussie, maar als nummer drie maakt Van Crombrugge wél kans. Dan moet hij voornamelijk afrekenen met Koen Casteels. Beide doelmannen mochten in recente interlands hun debuut vieren.

Dromen mag
Van de jongens die deze interlandbreak voor het eerst mochten proeven van het grote werk, maakte Alexis Saelemaekers een behoorlijk flukse indruk. Meunier en Castagne staan duidelijk boven hem in de pikorde, maar het voordeel van de Brusselaar is dat hij polyvalent én onvoorspelbaar is. Hij zal wel moeten presteren bij AC Milan. Achterin kregen Sebastiaan Bornauw en Brandon Mechele hun kans, zonder te overtuigen. De mandekker van 1FC. Köln werd donderdag zelfs de schlemiel door een strafschop weg te geven … Achterin is de spoeling echter dun, waardoor het duo toch nog een kans(je) maakt op EK-roem.

Datzelfde geldt voor Elias Cobbaut en Christian Kabasele. Als schaarse linksvoetige heeft Cobbaut een streepje voor, maar momenteel ligt hij wel in de lappenmand. Kabasele is dan weer helemaal in de vergeethoek belandt. Zijn laatste interland dateert alweer van 2018 … De omgeschoolde aanvaller zakte bovendien met Watford FC naar de Championship. Een interessant profiel voor de linkerflank wordt Joris Kayembe. Ook hij mocht voor het eerst aantreden tegen Ivoorkust. Bij Sporting Charleroi bloeide de linkspoot tijdens het seizoensbegin helemaal open.

En wat gedacht van Benito Raman? Na een sterke periode bij Fortuna Düsseldorf trok het woelwater naar traditieclub Schalke 04. Eind 2019 kende hij ook daar een trefzekere reeks, waarop Martinez hem bij de selectie haalde. Na een hardnekkig letsel pendelt Raman nu wat tussen bank en basis bij de club uit Gelsenkirchen, die zelf in verval is geraakt. Die status komt zijn kandidatuur voor het EK voorlopig niet ten goede.

Mission Impossible
Drie jongens beseffen zelf ook wel dat ze de Duivels voor hun televisiescherm zullen moeten volgen in de zomer van 2021. De debuten van Thomas Foket, Anthony Limbombe en Birger Verstraete liggen intussen al even achter ons. Foket mocht in 2017 negentig minuten opdraven in Rusland (3-3) en verdween nadien uit beeld. Dankzij zijn hoogvorm bij Club Brugge mocht ook Limbombe het Duivelse shirt eens aantrekken. Blessureleed heeft zijn loopbaan echter ver teruggeslagen. Als laatste bergt Verstraete best zijn EK-droom op, als die er überhaupt al zou zijn. Na een mislukte overstap naar Köln moet de controleur zich eerst heruitvinden bij Royal Antwerp FC.