'Snel nood aan duidelijkheid in Propere Handen, maar onderzoek moet grondig zijn'

'Snel nood aan duidelijkheid in Propere Handen, maar onderzoek moet grondig zijn'

10-10-2020 10:01
4

Deze zaterdag is het exact twee jaar geleden dat operatie Propere Handen in werking trad. Dat onderzoek rond witwas- en omkopingspraktijken zou het Belgische voetbal op haar grondvesten doen daveren. Die schok is echter al stevig afgezwakt. Stilaan is het tijd voor een conclusie.

'Zoals zoveel zaken is de affaire in deze corona-ellende naar de achtergrond verdwenen', schrijft Het Nieuwsblad daarover. 'Maar de operatie Propere Handen bestaat nog. Het onderzoek nadert zijn einde, klinkt het. Dat horen we nu al bijna een jaar, maar corona stak stokken in de wielen. Ook de gebruikelijke vertragingsmanoeuvres konden op bijval rekenen. Denk aan de wraking door het kamp-Vertenten van de onderzoeksrechter die de operatie opstartte.'

'We roepen natuurlijk graag op om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. Niet alleen voor ons en het grote publiek, maar ook voor zij die in verdenking werden gesteld. Tegelijkertijd rekenen we erop dat het onderzoek grondig gevoerd wordt', wikt en weegt HNB. 'Als dat dan enkele maanden langer duurt: so be it.' De krant verwijst naar het onderzoek rond gokchinees Zheyun Ye, waar verdachten pas na zeven jaar voor het gerecht kwamen.

Duidelijkheid voor iedereen
'We hopen wel dat de officieuze deadline van december 2020 wordt gehaald', spreekt HNB haar hoop uit. 'Er wordt vooral gezocht naar de financiële malversaties – dat duurt sowieso langer dan een onderzoek naar een gewoon misdrijf – maar we rekenen er ook op dat de omkoopaffaire KV Mechelen-Waasland-Beveren wordt uitgeklaard.'

'Voor de voetbalbond en het BAS was de schuld van de ex-bestuurders van KV Mechelen bewezen, alleen was de straf door het BAS niet in verhouding. De mist rond de betrokkenheid van de ex-refs Delferière en Vertenten mag ook optrekken. Voor het publiek, voor de voetbalfans, voor ons, maar ook voor de verdachten zelf', klinkt het besluit.