Bayat en Bossaert willen voor kentering zorgen: Er is een gebrek aan diversiteit

Bayat en Bossaert willen voor kentering zorgen: "Er is een gebrek aan diversiteit"

10-10-2020 07:00 Laatste update: 07:15
8

Mehdi Bayat en Peter Bossaert zijn de drijvende kracht in de Belgische voetbalbond. In Het Laatste Nieuws kwamen ze met een opvallend statement: Ze eisen meer diversiteit aan de top van Het Belgische voetbal.

De voorzitter van de voetbalbond is bezig met het finaliseren van ‘zijn project’. Bayat vindt het belangrijk dat de voetbalbond een extreme make-over krijgt. In ieder geval zal hij niet rusten voor hij klaar is, daarom zal hij zich in 2021 opnieuw kandidaat stellen voor het voorzitterschap. “Ik heb wel meer gevechten gewonnen,” zegt Bayat.

Politiek getint
Bossaert en Bayat proberen de voetbalbond te stabiliseren en uit te bouwen. Ze zijn vaak verrast dat ondernemers die in het voetbal stappen de voetbalbond te politiek vinden. Bossaert snapt de politieke vergelijkingen: “Zowel in het profvoetbal als in het amateurvoetbal klim je op vanuit clubniveau en word je aldus verkozen. Dat is een politiek proces." 

De CEO van de voetbalbond ziet wel een structureel probleem op vlak van etniciteit: "Meer diversiteit op vlak van geslacht en etniciteit. Dat aan de top van het Belgische voetbal enkel blanke mannen kunnen staan, is niet meer van deze tijd, noch van deze maatschappij”, aldus Bossaert. 

Vorige week besliste het bestuur van de voetbalbond hier iets aan te doen. Ze zullen bij de verkiezingen van de Raad van Bestuur van 2021 twee onafhankelijke bestuursleden toegelaten worden. Bossaert liet weten dat hij voor deze functie uitkijkt naar meer diversiteit.

Bayat erkent het probleem. Hij wilt vooral dat iedereen zich kan herkennen aan de top van het voetbal. “Zo niet riskeer je dat bepaalde lagen van de bevolking een identificatieprobleem gaan ervaren”, besluit Bayat. Het wordt dus uitkijken naar een nieuwe kentering in de voetbalbond, die zich toch vooral toespitst op politieke motiveringen. De vraag is of dit de juiste weg is voor het voetbal, het antwoord kennen we in de toekomst.