Koude douche voor De Boer bij Oranje-debuut: verdiende nederlaag tegen Mexico

07-10-2020 23:00
2

Het Nederlands elftal is het tijdperk-Frank de Boer begonnen met een teleurstellende nederlaag tegen Mexico. In de Johan Cruijff Arena werd het 0-1 door een benutte penalty van Wolverhampton Wanderers-spits Raúl Jiménez.

De Boer koos bij zijn vuurdoop voor een verrassende basiself: Owen Wijndal en Teun Koopmeiners maakten hun Oranje-debuut, terwijl Tim Krul na vijf jaar weer een interland mocht keepen. Verder had onder meer Ryan Babel een basisplaats.

De kansen waren op één hand te tellen in de eerste helft van Nederland - Mexico. En opvallend kregen vooral de bezoekers, die op wraak zinden na de historische ontmoeting op het WK 2014, die kansen. Bij de eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd liet Hans Hateboer zich in de rug verrassen, waardoor Jiménez vrij kon uithalen. Zijn schot rolde voorlangs.

Het waarschuwingsschot van de Mexicanen werd gevolgd door nog twee kansen: Jesús Corona schoot net naast en aanvoerder Andrés Guardado mikte te hoog. Waar de ploeg van bondscoach Gerardo Martino het vizier niet op scherp had staan, mikte Oranje wel twee keer tussen de palen. De pogingen van Memphis Depay en Steven Berghuis konden doelman Alfredo Talavera echter niet verontrusten.

Aan het begin van de tweede helft voerde De Boer twee wissels door: Virgil van Dijk en Stefan de Vrij maakten plaats voor Nathan Aké en Joël Veltman. Na een goede kans voor Corona, die recht op Krul schoot, veroorzaakte Aké een penalty. 'Slachtoffer' Raúl Jiménez ging zelf achter de bal staan en hield het hoofd koel: 0-1 na een uur spelen. Voor de overtreding van Aké leek Jiménez overigens buitenspel te staan.

Oranje moest met een antwoord komen, maar kon alleen in de 88ste minuut nog een keer een vuist maken. Verder dan een uitgelezen mogelijkheid voor Memphis, die na een kopbal van De Jong op Talavera de lat raakte, kwam de ploeg van De Boer uiteindelijk niet. De Boer verliest daardoor zijn eerste interland als bondscoach. Aanstaande zondag wacht Bosnië & Herzegovina in de Nations League.