Het rommelt bij Anderlecht: Minderheidsaandeelhouders blokkeren oplossingen

Het rommelt bij Anderlecht: "Minderheidsaandeelhouders blokkeren oplossingen"

05-10-2020 16:07
32

Volgens Peter Vandenbempt rommelt het nog altijd bij RSC Anderlecht. De analist kijkt daarvoor niet naar het bestuur, maar naar de minderheidsaandeelhouders. Die zouden stokken in de wielen steken.

Anderlecht heeft goudhaantje Jeremy Doku moeten verkopen aan Stade Rennes om de financiën van de club in orde te kunnen brengen. Daar kwam veel kritiek op, maar volgens Vandenbempt is dat een logische zaak. "Dat lijkt mij toch gewoon een daad van goed huisvaderschap, omdat het bijvoorbeeld de kans vergroot dat Anderlecht de volgende transferperiodes niet opnieuw met een lege beurs aan tafel moet gaan zitten. Anderlecht wint zo mogelijk wel een paar maanden of misschien wel een jaar in het financiële herstel van de club", vertelde Vandenbempt aan Sporza.

"De opmerking die ik links en rechts hoorde dat Anderlecht door de verkoop van zijn jonge parel zijn eigen filosofie en zijn eigen uitgesproken keuze voor de jeugd verloochent, is niet enkel gratuit en populistisch, maar vooral verkeerd. Het is duidelijk dat deze beslissing op korte termijn de kansen op sportieve succesjes dit seizoen hypothekeert, maar door er één op te offeren kun je de volgende tien jonge talenten misschien wel langer aan boord houden."

Blokkering
De supporters van paars-wit richten hun kritiek meestal op het bestuur, maar dat is verkeerd volgens Vandenbempt. "Almaar meer blijkt dat Anderlecht vanaf nul weer opgebouwd en geherstructureerd moet worden, met een financiële molensteen uit het verleden om de nek en met de extra handicap van corona. En dan heb je ook - en dat blijft maar duren - de minderheidsaandeelhouders die wat minder bekend zijn en in de schaduw niets anders doen dan dwarsliggen en de structurele opbouw en oplossingen blokkeren."

"Zonder zelf veel financiële inspanningen te doen, willen ze de club toch blijven controleren, terwijl ze zelf toch ook mee aan boord waren in al die jaren dat de club naar de dieperik geholpen is. Ik denk dat het goed zou zijn dat de supporters van Anderlecht hun pijlen richten op wie de oplossing tegenhoudt in plaats van op de mensen die ze proberen te vinden", besloot de analist.