Ik geef het niet graag toe, maar tegen Eupen bleek: Anderlecht is nog niet terug

"Ik geef het niet graag toe, maar tegen Eupen bleek: Anderlecht is nog niet terug"

04-10-2020 10:38
5

Om 13u30 kijken Club Brugge en RSC Anderlecht elkaar in de ogen. Van oudsher is dat dé topwedstrijd uit het Belgische voetbal, al staan de Brusselaars de laatste jaren wat in de schaduw van hun eeuwige rivaal. Daar komt zondagmiddag waarschijnlijk geen verandering in, voorspelt Imke Courtois.

"Ik geef het niet graag toe, maar tegen Eupen bleek: Anderlecht is nog niet terug", laat Courtois zich ontvallen bij De Zondag. "Daarvoor moeten ze eerst enkele consistente matchen na elkaar spelen, vind ik. Maar het blijft voor mij nog steeds een topper tussen twee grootheden met veel traditie, al is Club Brugge inderdaad veel sterker."

Op de langere termijn is het verschil duidelijk, vindt Courtois. "Zelfs al winnen ze niet, en dat kan altijd, die 90 minuten gaan niets veranderen aan de kloof tussen beiden. Club hoeft daarvoor echt geen statement te maken."

Kansberekening
Hoeveel kans geeft Courtois Anderlecht om te winnen in Jan Breydel. "33,33 procent, toch?", laat ze haar wiskundeknobbel spreken. "Of wacht, trek daar 13,33 procent af omdat Club meer kwaliteit heeft, tel er tien procent bij omdat Anderlecht tegen Club altijd iets meer kan en trek er dan vijf procent af omwille van het thuisvoordeel van Club, alleen maar eigen supporters", besluit Courtois haar rekensommetje.

De analiste pleit daarnaast voor de meerwaarde van Adrien Trebel. "Met Trebel is er toch meer evenwicht en draait de ploeg beter. Maar 25 procent kans op winst voor Anderlecht wil niet zeggen dat Club 75 procent kans heeft om te winnen, hé. Er bestaat ook nog zoiets als een gelijkspel", trapt Courtois finaal een open deur in.