Turkije haakt af in coëfficiëntenrace, België en Nederland blijven strijden

Turkije haakt af in coëfficiëntenrace, België en Nederland blijven strijden

Gepubliceerd: donderdag 1 oktober 2020 om 23:03do 01-10-2020 om 23:03

Laatste update: vrijdag 2 oktober 2020 om 09:25vr 02-10-2020 om 09:25

De coëfficiëntenrace blijft razend spannend, ook na de laatste kwalificatiewedstrijden voor de groepsfases van het Europees voetbal. België begon het nieuwe seizoen als nummer acht en gaat ook als nummer acht de groepsfase in. Vooral de strijd met Nederland blijft razend spannend.

We sluiten het Europese voorseizoen af met 2.300 coëfficiëntpunten. Club Brugge kwam nog niet in actie, maar leverde met zijn Champions League-bonus van 0.8 punt wel al een grote bijdrage aan de score. België staat voorlopig nog stevig in de top-tien. Na de 3-1 overwinning van Standard tegen MOL Fehervar heeft België bovendien tot medio december vier clubs in Europa: Club Brugge kan punten scoren in de Champions League en KAA Gent, Standard en Antwerp FC in de Europa League.

België, Oostenrijk en Oekraïne blijven in de race, Turkije haakt af
De concurrentie presteerde qua punten vergelijkbaar tijdens de voorrondes. Nummer negen Nederland heeft ook vier clubs in Europa: Ajax is de Champions League-troef, Feyenoord, AZ en PSV spelen in de Europa League.

Achtervolgers Oostenrijk en Oekraïne hebben ook niet stilgezeten. Red Bull Salzburg is de Oostenrijkse Champions League-hoop, LASK Linz stuntte met een 1-4 (!) zege bij Sporting Portugal en houdt Rapid Wien en Wolfsberger AC gezelschap in de Europa League. Oekraïne heeft met Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev twee Champions League-afgevaardigden, maar kan in de Europa League alleen rekenen op Zorya Luhansk. Nummer 12 Turkije doet het echter een stuk minder, zag Galatasaray donderdag afhaken, heeft nog twee clubs over en verliest België uit het zicht.

De huidige middenmoot van de coëfficiëntenranglijst:
8. BELGIË 32.800 (2.300) (4/5)
9. Nederland 32.200 (2.200) (4/5)
10. Oostenrijk 31.425 (2.300) (4/5)
11. Oekraïne 29.100 (2.800) (3/5)
12. Turkije 28.800 (1.800) (2/5)
(Tussen haakjes de score van dit seizoen en het aantal Europese afgevaardigden)

Top-elf lijkt zekerheidje
Met andere woorden: een plek in de top-elf – en dus een direct Champions League-ticket in 2022 – lijkt wel een zekerheidje. Verder kan het alle kanten op, afhankelijk van de prestaties van Club Brugge, Antwerp, KAA Gent, Standard én de concurrenten: België kan nog worden ingehaald door Nederland en co., maar kan nog een grote voorsprong nemen op de concurrentie.

Toch mogen we met een enigszins positief gevoel uitkijken naar dit seizoen. Club Brugge zit in een haalbare groep om wat punten te sprokkelen en KAA Gent en Standard mogen daar ook op hopen. Zij zullen vrijdag in respectievelijk pot 1 en pot 2 in de Europa League een plekje krijgen. Jammer dat Charleroi er niet in slaagde om te kwalificeren, maar ook zij hebben toch enkele punten weten te sprokkelen voor onze coëfficiënt.

Bron: Bert Kassies

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws