Lewandowski en niet De Bruyne volgt Van Dijk op als UEFA-Voetballer van het Jaar

Lewandowski en niet De Bruyne volgt Van Dijk op als UEFA-Voetballer van het Jaar

01-10-2020 18:35
9

Robert Lewandowski is donderdagavond in Genève uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar. De Poolse spits van Bayern München troeft Kevin De Bruyne (Manchester City) en ploeggenoot Manuel Neuer af en is de opvolger van Virgil van Dijk.

Lewandowski (32) was voorafgaand aan de UEFA-ceremonie al de grote favoriet. Hij scoorde afgelopen seizoen liefst 55 keer in 47 officiële wedstrijden voor Bayern München en had zo een cruciale bijdrage aan het winnen van de landstitel, DFB Pokal en Champions League. Onlangs won hij ook de Europese én Duitse Supercup met Der Rekordmeister.

De Bruyne, die wel werd verkozen tot beste middenvelder, en Neuer eindigden op de tweede en derde plaats bij de UEFA-verkiezing. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo waren voor het eerst sinds 2010 niet genomineerd voor het podium. Messi eindigde op de vierde plaats, Ronaldo werd tiende. Neymar, Thomas Müller, Kylian Mbappé, Thiago Alcântara en Joshua Kimmich staan tussen de twee supersterren in.

De shortlist werd samengesteld door een jury van tachtig coaches van clubs die vorig seizoen deelnamen aan de Champions League en de Europa League en 55 journalisten. Trainers mochten niet stemmen op spelers uit hun eigen team.

Alle prijswinnaars
Voetballer van het Jaar: Lewandowski
Voetbalster van het Jaar: Harder
Coach van het Jaar: Flick
Coach van het Jaar (bij vrouwen): Vasseur
Doelman van het Jaar: Neuer
Verdediger van het Jaar: Kimmich
Middenvelder van het Jaar: De Bruyne
Aanvaller van het Jaar: Lewandowski
Doelvrouw van het Jaar: Bouhaddi
Verdedigster van het Jaar: Renard
Middenvelder van het Jaar (vrouwen): Marozsán
Aanvalster van het Jaar: Harder