Financiële domper voor Belgische clubs: 4 miljoen euro minder zonder fans

Financiële domper voor Belgische clubs: "4 miljoen euro minder zonder fans"

Gepubliceerd: woensdag 30 september 2020 om 19:45wo 30-09-2020 om 19:45

Laatste update: woensdag 30 september 2020 om 21:11wo 30-09-2020 om 21:11

Donderdag gaan Club Brugge (Champions League) en vrijdag KAA Gent en Antwerp en misschien Charleroi en Standard (Europa League) in de trommel voor de trekking van de groepsfases van de Europese competities. Het Europese toneel is meestal goed voor enkele serieuze financiële inkomsten, maar in coronatijden zullen die bedragen aanzienlijk kleiner zijn.

De UEFA denkt er over na om de groepsfase eventueel zonder toeschouwers te spelen meldt Het Laatste Nieuws. Dat zou toch een financiële aderlating betekenen voor de Belgische clubs. 

"De UEFA heeft de knoop nog niet doorgehakt, maar de kans op voetbal met publiek in de groepsfase van de Champions en Europa League lijkt klein. De intentie bestaat wel om een beperkt aantal fans toe te laten, maar de stijgende coronacijfers in veel Europese landen en de bijhorende striktere nationale maatregelen - Nederland besloot zelfs om publiek in het profvoetbal opnieuw voor drie weken helemaal te bannen - voorspellen niet veel goeds" valt te lezen in Het Laatste Nieuws.

De voorzitter van de Uefa, Aleksander Ceferin, gaf uitleg over de plannen van de UEFA tijdens de groepsfase "We analyseren de situatie, maar beslisten nog niet
over toekomstige Europese matchen. Fans maken essentieel deel uit van voetbal, maar hoe dan ook hebben we de goedkeuring nodig van de nationale overheden."

Het Laatste Nieuws maakte ook een simulatie van wat dit zou betekenen voor de Belgische clubs die actief zijn in Europa: Op basis van vorige deelnames moet blauw-zwart dan rekening houden met een inkomstenverlies van 4,5 miljoen euro voor drie groepsmatchen zonder fans in het Jan Breydelstadion. De Belgische clubs die in de groepsfase van de Europa League belanden, kunnen niet op die vetpotten aan prijzengeld rekenen. Het startgeld bedraagt 2,92 miljoen euro, een fractie van die voor de CL. De geraamde gemiste inkomsten van Standard (2,5 à 3 miljoen euro), AA Gent (3,5 miljoen euro), Antwerp (4 miljoen euro) en Charleroi (1,5 miljoen euro) wegen zo zwaarder door. Al zou Europees voetbal in de begroting van de voetbalclubs wel altijd als een surplus moeten gelden.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ZE DOEN HET! Een ijzersterk Club Brugge pakt de drie punten tegen Zenit Sint-Petersburg! #ZENCLU #ClubBrugge #Dennis #DeKetelaere #Zenit #UCL #ChampionsLeague

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) op

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws