Ingrijpende beslissing in Nederland: geen fans meer in stadions

Ingrijpende beslissing in Nederland: geen fans meer in stadions

28-09-2020 19:24 Laatste update: 19:25
9

De komende drie weken laat het Nederlands kabinet geen fans toe bij wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Dat hebben premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Tijdens de eerste speelronden mochten de stadions nog deels gevuld worden. Dat leidde na het treffen tussen Feyenoord en FC Twente vorige week tot veel ophef, omdat de supporters in De Kuip de coronaregels overtraden. Ook fans van Willem II raakten in opspraak rond het Europa League-duel met Rangers FC, al gebeurde dat buiten het stadion.

In het voorbije Eredivisie-weekeinde waren echter geen noemenswaardige incidenten. Onder meer Feyenoord-trainer Dick Advocaat en Ajax-directeur Edwin van der Sar waren complimenteus over het gedrag van de supporters. De beslissing van het kabinet komt dan ook hard aan in de voetbalwereld. Volgens Rutte moet er door de oplopende coronacijfers echter worden ingegrepen. Maandag meldde het RIVM 2.921 positieve gevallen.

Meerdere ingrepen
Het weren van publiek in het betaalde voetbal maakt deel uit van een omvangrijk pakket maatregelen dat het kabinet nu neemt om 'de gevaarlijke opmars van het virus' terug te dringen. Sportminister Tamara van Ark uitte in het Algemeen Dagblad al haar zorgen over het gedrag van voetbalfans en gaf een officiële waarschuwing. Dat leidde tot een woedende reactie van de KNVB.

Ondanks de onvrede bij bond en clubs wordt het voetbal dus niet ontzien. Over drie weken vindt een evaluatie van de maatregelen plaats. In België is er, ondanks enkele problemen op de eerste speeldag, momenteel nog geen sprake van om voetbalfans uit stadions te weren.