Nederlandse politiek kondigt radicale maatregel aan: 'Alle stadions blijven leeg'

Nederlandse politiek kondigt radicale maatregel aan: 'Alle stadions blijven leeg'

Gepubliceerd: maandag 28 september 2020 om 15:27ma 28-09-2020 om 15:27

Laatste update: maandag 28 september 2020 om 16:09ma 28-09-2020 om 16:09

De Nederlandse stadions blijven vanaf komend weekend weer leeg. Volgens het Algemeen Dagblad en de NOS gaat het kabinet maandagavond een publieksverbod aankondigen voor het profvoetbal én amateurvoetbal. De maatregelen worden in elk geval voor de komende weken van kracht, daarna wordt er geëvalueerd.

In onze vaderlandse competitie was er al de commotie rond enkele supporters van Racing Genk, die de coronaregels aan hun laars lapten. Minister Ben Weyts bestrafte Genk hiervoor door de stadioncapaciteit voor de eerstvolgende match te halveren. Bij onze noorderburen denkt de politiek aan drastischere maatregelen, mede door de stijgende coronacijfers.

Maandag om 19.00 uur houden premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge een persconferentie om de maatregelen toe te lichten. Ze staan onder druk, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt in Nederland. Ook de horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren sluiten, weet het AD.

In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal dertig mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van vijftig personen gelden voor bijeenkomsten. Er wordt nog overlegd over de 'ingrijpende maatregelen', maar in grote lijnen staat het vast.

Afgelopen week lag het voetbal onder een vergrootglas, nadat de coronaregels met voeten werden getreden tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen", zei Rutte vervolgens.

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport gaf zaterdag opnieuw een officiële waarschuwing, toen ze liet weten dat het kabinet overweegt om publiek te weren bij nieuwe schendingen van de regels. Dat leidde tot een boze reactie van de KNVB.

In het voorbije Eredivisie-weekend waren er geen noemenswaardige incidenten en kregen  de supporters complimenten voor hun gedrag van onder meer Feyenoord-trainer Dick Advocaat en Ajax-directeur Edwin van der Sar. De nieuwe kabinetsmaatregel zal grote impact hebben op de clubs.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Vrees je dat wij dergelijke maatregelen ook opnieuw zullen hebben dit jaar?

Ja, heel zeker
72%
Nee, we blijven doorgaan met beperkte capaciteit
28%
(85 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws