Gumienny verwijt laksheid bij refs: Dan moesten wij destijds in tweede fluiten

Gumienny verwijt laksheid bij refs: "Dan moesten wij destijds in tweede fluiten"

Gepubliceerd: maandag 28 september 2020 om 14:51ma 28-09-2020 om 14:51

De 'rode fout' van KAS Eupen-speler Adriano of de VAR-interceptie bij de strafschop van Cercle Brugge. Het waren maar enkele van de veel besproken fases van het afgelopen weekend waar de scheidsrechters er slecht uitkwamen. Ex-topref Serge Gumienny werd dan ook niet warm van de geleverde prestaties van onze arbiters.

"Laten we starten met de meest betwiste fase van het weekend", schrijft hij in Het Belang van Limburg. "Het verbaasde me dat VAR Jan Boterberg scheidsrechter Lawrence Visser corrigeerde bij de strafschop voor Cercle in de derby tegen Club Brugge. Bij dit soort 50-50-fases kan je onmogelijk van een clear error spreken. Door de scheidsrechter te dwingen om naar het schermpje te kijken, beïnvloed je zijn oordeel. Hij komt dan onder een gigantische druk te staan, terwijl hij weet dat zijn collega de getroffen beslissing fout vond. Dan staat het al bijna vast dat hij zijn eerste beslissing herroept, ook al was hij daarvoor zeker van zijn stuk." Oordeelt u zelf.

Maar het bleef niet bij een foute inschatting van een penalty. Er werden bovenal zware, zelfs gevaarlijke overtredingen begaan. Gumienny bijt van zich af. "Nog erger vind ik echter dat onze scheidsrechters opnieuw te laks aan het worden zijn. Ik weet dat UEFA steeds meer tolerantie vraagt maar ik zag afgelopen weekend enkele ronduit gevaarlijke tackles, die met rood bestraft moeten worden." De ex-arbiter denkt hierbij onder meer aan de drieste fout van Adriano – die niet eens bestraft werd met een gele kaart.

"Als we dit weer meer gaan toelaten, loopt het binnenkort uit de hand", vindt Gumienny. "Ik kijk daarbij in eerste instantie naar de scheidsrechters zelf, die zulke fases ook zonder tussenkomst van de VAR beter moeten inschatten. Maakten wij destijds dergelijke fouten, dan kregen we ’s anderdaags telefoon van Robert Jeurissen en mochten we de volgende twee weken een wedstrijd in tweede klasse fluiten."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws