De stylist van Beerschot speelt alles kapot: Hoe kan Holzhauser worden afgestopt?

De stylist van Beerschot speelt alles kapot: Hoe kan Holzhauser worden afgestopt?

Gepubliceerd: donderdag 17 september 2020 om 16:00do 17-09-2020 om 16:00

Laatste update: zaterdag 10 oktober 2020 om 10:40za 10-10-2020 om 10:40

Raphael Holzhauser draagt komende speeldag de Gouden Stier en de middenvelder staat ook mee bovenaan het Pro Assist klassement in de Jupiler Pro League. De stijlvolle middenvelder speelt alles kapot in de Jupiler Pro League. Onze huisanalist, PEC-Zwolle-scout Kristof De Croock, analyseerde zijn speelstijl en hoe clubs de middenvelder het best aanpakken.

Holzhauser beschikt over de beste traptechniek uit België. Zeker op stilliggende ballen. Niemand anders in onze competitie kan een bal met dezelfde precisie en snelheid als die van de Oostenrijker aansnijden. 

Hij is voor lopende mensen een genot om mee te spelen, hij herkent loopacties van ploegmaats en heeft de technische bagage om uit te voeren wat er in zijn hoofd omgaat. Op de korte ruimtes heeft hij dit seizoen al vaker zijn uitmuntende techniek en handelingssnelheid getoond.

Als we denken aan het moderne voetbal zonder bal, is de laatste persoon die in mijn hoofd komt Sebastian Holzhauser. Waar teams op zoek zijn naar spelers die onmiddellijk druk op de bal kunnen zetten bij balverlies, grote VO2 max, startsnelheid… Denkt niemand aan Holzhauser. Maar toch is Losada erin geslaagd de minpunten van Holzhauser om te zetten in sterktes voor Beerschot.

Holzhauser zijn zwaktes en sterktes zijn duidelijk zichtbaar. Maar hoe slaagt Losada er in om de Oostenrijker toch vooral zijn sterktes uit te buiten en zijn zwaktes te verdoezelen?

De opbouwfase:

Hierboven een voorbeeld van de opbouwfase bij beerschot tegen Standard en Zulte Waregem:

Beerschot speelt in balbezit met een ‘hybride’ systeem: Beerschot speelt op papier vanuit een vijfmansverdediging. In de opbouw tegen Zulte en Standard, bouwde Beerschot op met een viermansverdediging. Vogorovsky schoof door als Linksbuiten, Bourdin werd Linksback en Holzhauser zakte uit in de vrijgekomen ruimte op links.

Het voordeel: De middenvelders moeten kiezen, volgen we Holzhauser dan komt de passlijn vrij naar de sterke Noubissi, volgen ze niet komt Holzhauser alleen vrij in de zone van de linksback en kan hij van daaruit met lange verticale passes strooien voor de lopende mensen.

Holzhauser laat zich vaak goed uitzakken naar de ‘ongevaarlijke’ zone voor Zulte-Waregem, waardoor hij zonder druk met zijn zeer goede traptechniek een geweldige assist kan trappen naar de lopende Tissoudali.

Door de ‘overlappende’ Bourdin (die centraal achterin speelt) krijgt Beerschot een overtal op de flank, waardoor Holzhauser iets vrijer kan spelen vanuit de linkerflank/halfspace. 

In balverlies:
Tegen Oostende dat met drie middenvelders speelde, waren Tissoudali en/of Noubissi verantwoordelijk om in de opbouw d’Arpino op te vangen. Hierdoor werd Holzhauser de vrije man in balverlies en moest hij geen rekening houden met een tegenstander.

Sanusi en Pietermaat hebben de mindere voeten ten opzichte van Holzhauser, maar compenseren wel het loopvermogen en de werkkracht van de Oostenrijker.

Doordat Holzhauser weinig verdedigende taken meekrijgt van Losada kan hij zich volledig fixeren op de omschakeling naar balbezit. Hier schuilt nu net de grote kracht van de Oostenrijker die niet zichtbaar is voor iedereen; Het herkennen van vrije ruimtes in balbezit bij de tegenstander. Daarbij heeft hij ook nog eens de rust/ spelintelligentie om te kiezen voor de rust te bewaren of juist het spel te versnellen. Door het tempo in het spel van Beerschot te bepalen, toont hij zich non-verbaal een leider in het elftal. Hij heeft een sterk lichaam waarmee hij ook makkelijk een bal kan afschermen.

Hieronder enkele voorbeelden:

Iedereen van Beerschot is bezig met een verdedigende taak, behalve Holzhauser en Noubissi. Holzhauser kijkt het aan, maar weet wel dat hij bij potentieel balverlies in een hele grote ruimte aanspeelbaar zal zijn.

Weeral is Holzhauser alleen in de omschakeling, hij posteert zich goed aan de contraflank, waar een grote ruimte ontstaat tussen Artaega en Lucumi.

Tegen Club Brugge speelde Holzhauser vooral van de rechterkant, dit heeft te maken omdat Mata verdedigend beter is dan Sobol en Sobol ook dieper speelt dan Mata, waardoor er op rechts meer ruimte ontstaat voor Holzhauser. Net zoals tegen Zulte neemt hij de Mignolet op snelheid in zijn afwerking.

Door positie te kiezen voor de vrije ruimte in balbezit van de tegenstander, is Holzhauser niet actief aanwezig bij de omschakeling naar balverlies: Hij zet wel lichte pressing bij balverlies of schijndruk. Maar hier liggen zijn kwaliteiten niet.

Waar veel spelers hier even negatieve pressing zouden uitvoeren, kiest Holzhauser ervoor om de situatie te bekijken en geen druk te zetten. Nadeel nu is dat Zulte scoort uit deze situatie, maar bij een omschakeling, komt Holzhauser in een vrije ruimte van waaruit hij zonder druk zijn medespelers kan bedienen.

Hij laat Sobol lopen, en gaat plaatsnemen in de zone van Sobol, waardoor hij bij potentieel balverlies de vrije man wordt voor Beerschot.

Hoe schakel je als tegenstander Holzhauser uit?

Eerst de meest kwetsbare zwaktes van Holzhauser bekijken:

Niet vaak doorbewegen na inspelen, haakt meestal terug af. Hierdoor kan een tegenstander al anticiperen op zijn loopactie. Startsnelheid is vrij beperkt, en hij speelt liever vanuit rustigere zones. Na een omschakeling heeft hij rustmoment nodig.

De simpelste oplossing zou zijn om mandekking op hem te spelen. Doordat Holzhauser beperkt meeverdedigt, mis je zelf een speler aanvallend.

Ik denk dat de ideale oplossing in het midden ligt. Holzhauser lijkt mij inzichtelijk te sterk om mandekking tegen hem te spelen, hij zou passlijnen naar andere speler openlopen en kunnen fungeren als derde man. Hij beschikt ook over de dribbelvaardigheid om iemand uit te schakelen in 1 op 1.

Ik zou zelf kiezen om Holzhauser vrij te laten, maar bij de omschakeling naar balverlies de passlijn naar hem af te sluiten (indien mogelijk) of de dichtbij zijnde speler op hem te laten anticiperen terwijl de restverdediging het centrum dichthoudt. De lopende mensen (Noubissi en Tissoudali) worden opgevangen vanuit de zone door de restverdedediging die vooral het centrum moet sluiten. Waardoor deze normaal veel moeilijker aanspeelbaar worden. Als iemand anders dan Holzhauser deze passes gaat moeten geven bij Beerschot, gaan er al veel minder aankomen dan die van Holzhauser.

Hieronder twee voorbeelden hoe mijn idee er eventueel zou kunnen uitzien.

Soisalo kiest om in positie te gaan, eigenlijk zou hij hier moeten kiezen om naar Holzhauser te verdedigen, waardoor hij geen optie wordt voor de Pietermaat, mocht Pietermaat inspelen op Holzhauser, moet Soisalo niet doordekken, maar remmend wijken, zodat Holzhauser niet vooruit kan spelen.

Kouassi kiest ervoor om terug te lopen, in weliswaar beperkt tempo, en hij volgt eerder de bal. Hij had hiervoor moeten kiezen om te anticiperen op de tragere Holzhauser. Beide keren schakelt Beerschot om in een ondertal, waardoor er zeker één speler kan anticiperen enkel op Holzshauser (anticiperen kan ook op de passlijn naar Holzshauser).

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle

Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws