'Ontbrekend puzzelstukje' Memphis bij Barça: Messi, Griezmann en Fati in de rug

'Ontbrekend puzzelstukje' Memphis bij Barça: Messi, Griezmann en Fati in de rug

16-09-2020 08:28 Laatste update: 20:00
1

Oude tijden herleven in Barcelona: Camp Nou begint langzaam maar zeker weer een Nederlandse enclave te worden. Ronald Koeman en Frenkie de Jong krijgen binnenkort gezelschap van Memphis Depay, is de bedoeling. VoetbalPrimeur bespreekt het 'nieuwe' Barça en de rol van Memphis in de plannen van Koeman.

Tijdens het eerste oefenduel van het seizoen werden de intenties van de nieuwe trainer direct duidelijk: tegen Gimnàstic de Tarragona werd het 4-2-3-1 systeem gehanteerd, dat dit seizoen leidend zal worden. Luis Suárez lijkt niet meer nodig onder Koeman en hoefde niet op te draven voor de oefenwedstrijd: Koeman trad hierin zonder pure nummer 9 aan.

Antoine Griezmann stond op papier als diepste spits opgesteld, maar wilde nogal eens uit de punt van de aanval wegtrekken. Lionel Messi, Ansu Fati en de zeventienjarige nieuwkomer Pedri waren de drie aanvallende middenvelders, maar kregen de vrijheid om van positie te wisselen.

Van goaltjesdief Suárez naar dynamische Memphis
Dat zal niet anders zijn als de Spaanse bond eenmaal groen licht geeft en Memphis zich mag melden in Catalonië. De 53-voudig Oranje-international zal bij Barça waarschijnlijk hetzelfde doen als in de vorige interlandperiode: terugzakken vanuit de spitspositie en meevoetballen. De voorbije jaren was Suárez de afmaker in Camp Nou en mocht Messi het spel maken. Koeman wil echter een meer dynamische voorhoede, inclusief meevoetballende, beweeglijke aanvalsleider. Volgens AS moet Memphis 'het ontbrekende stukje in de puzzel van Koeman' worden.

Naar alle waarschijnlijkheid mag hij gaan combineren met het drietal Messi-Griezmann-Fati, dat in de rug van Memphis zal spelen. Als één van die vier aanvallende pionnen wegvalt of rust krijgt, heeft Koeman Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Francisco Trincão, Pedri en Martin Braithwaite nog achter de hand. Tenzij één van hen nog verhuurd of verkocht wordt natuurlijk. Braithwaite is momenteel de enige pure centrumspits in de selectie, afgezien van Suárez: de Deen mag echter ook vertrekken.

Villarreal-thuis
Barcelona werkt ondertussen toe naar de start van het nieuwe Primera División-seizoen: nog twee oefenwedstrijden en dan komt Villarreal op zondag 27 september naar Camp Nou. De contouren van het team dat dan aan de aftrap zal staan, zijn alvast zichtbaar. Mits er geen gekke dingen gebeuren op de transfermarkt, start reservedoelman Neto het seizoen onder de lat: als Marc-André ter Stegen weer fit is, zal de Braziliaan weer plaatsmaken.

Achterin heeft Koeman relatief weinig smaken. De multifunctionele Sergi Roberto zal op rechts de voorkeur krijgen boven Nélson Semedo, die door het ijs zakte tegen Bayern München. Het centrale duo Gerard Piqué-Clément Lenglet wordt gehandhaafd, met de jonge Ronald Araújo en de blessuregevoelige Samuel Umtiti als alternatieven. Linksback en oudgediende Jordi Alba kreeg tijdens de voorbereiding zijn laatste kans, maar heeft van concurrent Júnior Firpo weinig te duchten.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Good to be back #forçabarça 💙❤️

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong) op

Forse concurrentie voor De Jong
Op het middenveld is het dringen geblazen: Koeman heeft vijf opties voor de twee controlerende posities. Steunpilaar Sergio Busquets zat net als Alba op de wip, maar startte tegen Gimnàstic in de basis: de van Real Betis teruggekeerde Carles Aleñá was zijn compagnon. Na de rust maakten zij plaats voor het duo De Jong-Riqui Puig.

Busquets en De Jong lijken vooralsnog de voorkeur te krijgen van Koeman, maar mogen niet verslappen: Aleñá en Puig kregen de complimenten van de Spaanse pers en zijn ook serieuze kandidaten voor een basisplek. Bovendien is er nóg een concurrent bijgekomen: Miralem Pjanic, voor zestig miljoen euro overgenomen van Juventus. De Bosniër is echter later aangesloten, in verband met een serieuze coronatest.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)