'Duivelse Doku overtuigt bij Anderlecht, veel werk voor Clement bij Cercle'

'Duivelse Doku overtuigt bij Anderlecht, veel werk voor Clement bij Cercle'

13-09-2020 15:31 Laatste update: 22:20
31

RSC Anderlecht won zondag zonder al te veel moeite van Cercle Brugge. Het werd 2-0 tegen de Vereniging. In VP Analyse gaan we op zoek naar het verhaal van de wedstrijd.

Albert Sambi-Lokonga
Bij RSC Anderlecht kregen we tegen Cercle Brugge heel wat spelers die een nieuwe kans kregen van Vincent Kompany. Zakaria Bakkali, Ognjen Vranjes en Sambi-Lokonga. Die laatste blonk misschien wel het meest uit van alle Anderlecht-spelers.

Geen Zulj, wat betekende dat de middenvelder opnieuw in de basis mocht beginnen. Zijn eerste basisplek sinds een teleurstellende prestatie op speeldag 1 tegen KV Mechelen. Teleurstellen deed Sambi-Lokonga nu niet. Verdedigend kwam hij niet in de problemen, in balbezit kon de middenvelder met enkele mooie pasjes wel overtuigen. Voor ons lijkt het alleszins duidelijk, deze Sambi-Lokonga verdient het om de voorkeur te krijgen op Zulj.

Veel talent, geen ploeg
Bij Cercle Brugge zagen we de voorbije weken flink wat transfergeweld, dat via de hulp van AS Monaco ook heel wat nieuwelingen en grote talenten in huis kon halen. Dat betekent echter niet dat het ook een ploeg heeft gehaald.

Tegen Anderlecht, met vier nieuwe spelers in de basis, pakte de mayonaise helemaal niet. Nieuwkomer Bates toonde niet dat hij de voorkeur moet krijgen op de verguisde kapitein Taravel, terwijl Anthony Musaba vooral uitblonk in schoten naast doel. Ook aanvallend stokte het bij de bezoekers om echt grote kansen te creëren.

Het is overduidelijk dat Cercle Brugge heel wat talentvolle voetballers in de kern heeft, maar coach Paul Clement heeft nog flink wat werk voor de boeg om er ook een goede ploeg van te maken.

Verdiende Rode Duivel
Jérémy Doku debuteerde afgelopen week als jonge tiener al bij de Rode Duivels. Dat werd niet door iedereen al te positief onthaald. Maar tegen Cercle Brugge bewees Doku (onder het toeziend oog van de aanwezige bondscoach Roberto Martinez) dat hij alle lof en dat debuut zeker verdiende.

Manchester City en Liverpool zouden ook al verregaande interesse tonen in de tiener van Anderlecht. Laat ons voor de Belgische competitie toch hopen dat hij nog zeker één jaar (of langer) blijft. Als Doku blijft groeien, lijkt ook het EK zeker niet veraf te zijn voor de snelle Doku.

Waar is de andere Rode Duivel?
Doku krijgt kansen bij Anderlecht (en de Rode Duivels), maar op Yari Verschaeren blijft het wachten bij Anderlecht. Tot onvrede van het thuispubliek. In de tweede helft riepen zij om het talent. Een duidelijk signaal richting coach Vincent Kompany, die amper op Verschaeren lijkt te rekenen.

Het is toch opvallend dat de middenvelder amper nog speelminuten krijgt. Door de onbeschikbaarheid van Michel Vlap mocht Verschaeren weer hopen op een basisplek. Die hoop was ongegrond. Kompany koos voor Zakaria Bakkali, maar echt overtuigen kon die niet.

Verschaeren viel uiteindelijk een kwartier voor tijd in en bewees meteen zijn waarde. Hij was ook dicht bij het derde doelpunt van de partij, maar besloot hoog over. Misschien toch Verschaeren wat meer minuten geven?