Wat is er fout aan Senegalees die racisme verdraagt, maar heel dorp kan voeden?

"Wat is er fout aan Senegalees die racisme verdraagt, maar heel dorp kan voeden?"

12-09-2020 13:33
7

Thomas Didillon heeft het hart op de tong, dat is al bekend van bij zijn periode bij RSC Anderlecht. Nu de doelman in dienst van Cercle Brugge keept, is die eigenschap niet verdwenen. De Fransman legt uit waarom het leven als voetballer niet zo idyllisch is als het voor velen lijkt.

"Stel nu, je vraagt aan mensen op straat of ze een job willen uitoefenen met de volgende kenmerken", opent Didillon bij Sportwereld. "Een goed loon, maar het varieert de hele tijd. Weekendwerk. Veel op verplaatsing. Elke zes maanden verhuis je. Ver weg van je familie. Vakantie nemen om hen te zien kan niet. Fysiek zwaar en mentaal belastend. En het duurt niet langer dan vijftien jaar. Zouden mensen het doen, als je niet zegt dat het over voetbal gaat?", vraagt hij zich af.

Al kan geld natuurlijk een grote drijfveer zijn, beseft Didillon ook wel. "Er zijn er die louter voor het geld spelen, zonder passie. Vertelde Serena Williams niet dat ze niet hield van tennis? Waarom niet? Wat is er fout aan een Senegalese speler die hier sneeuw en racisme verdraagt, maar wel een heel dorp kan voeden?", maakt hij een opvallende vergelijking. "Als wij met mijn familie iets gaan eten, is het uitgesloten dat iemand anders zijn betaalkaart bovenhaalt."

Europa versus Verenigde Staten
"Spelen voor het geld wil niet zeggen dat je dat doet om auto's te kopen, hè. Maar geld is een taboe. L'Équipe publiceert elk jaar de lonen per club, wellicht hun editie die het best verkoopt. Mensen hopen maar één ding: dat die gast die 200.000 euro bruto per maand verdient een pass mist. Zodat ze kunnen zeggen: Verdien je daarom 200.000 ballen? Een Amerikaan in een Rolls die het geld door de venster gooit, krijgt applaus. Een Europeaan krijgt af te rekenen met jaloezie. Dat is het verschil", besluit Didillon overtuigd.