Daar is de Eredivisie weer: Ajax favoriet ondanks vertrekkers, wat kan Robben?

Daar is de Eredivisie weer: Ajax favoriet ondanks vertrekkers, wat kan Robben?

12-09-2020 13:00 Laatste update: 13:15
4

Dat 2020 een jaar om nooit te vergeten is, hoeft geen betoog meer. Ook in voetballand heeft de corona-uitbraak diepe sporen nagelaten. Door de maandenlange impasse kregen we een zomer vol voetbal. En toch gaan de meeste nationale competities in september alweer van start. De Jupiler Pro League draait inmiddels op volle toeren. Dit weekend is het, naast de Premier League en de Primera Division, de beurt aan de Nederlandse Eredivisie. VoetbalPrimeur.be blikt vooruit.

Halverwege maart werden ook onze noorderburen hard getroffen door het coronavirus. Vrij snel nadat de competitie tot stilstand kwam, nam de KNVB een ingrijpend besluit: het hele seizoen 2019-2020 werd geschrapt. Daardoor zal de erelijst van de Eredivisie voor eeuwig en altijd een lege plek vertonen. De Nederlandse topclubs toonden zich opvallend solidair in dat oordeel. Dat viel ergens wel te begrijpen, aangezien de titelstrijd verre van gelopen was. Wat heet: Ajax en AZ stonden op het moment van de onderbreking zelfs schouder aan schouder aan kop. De Amsterdammers hadden wel een streepje voor op basis van het doelpuntensaldo. Dat criterium vond niemand echter afdoende om na een onuitgegeven seizoen een kampioen uit te roepen.

De verrassing uit Alkmaar had wél wat moeite met de verdeling van de Europese tickets. Die gebeurde namelijk volgens de rangschikking na 25 of 26 speeldagen (sommige clubs waren al aan de 26e speelronde begonnen). AZ rolde met de spierballen om het rechtstreekse startbewijs voor de Champions League te claimen, maar nam uiteindelijk vrede met de voorrondes. Daarin kan het overigens KAA Gent tegenkomen. Ook in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau in Nederland, heerste onvrede. SC Cambuur en De Graafschap stevenden daar af op promotie, maar dat feestje ging niet door. ADO Den Haag en RKC Waalwijk, die zelfs met de hulp van Harry Houdini niet meer aan degradatie hadden kunnen ontsnappen, slaakten een geweldige zucht van opluchting.

Verwachtingen: Ajax verloor kwaliteit, maar blijft favoriet
Als 34-voudig landskampioen gaat Ajax eigenlijk altijd als kandidaat op eindwinst van start. Toch is het recente palmares van de hoofdstedelingen nu ook niet om van achterover te vallen. De laatste kampioenenschaal voor die van 2019 dateert al van 2014. Tussendoor zwaaide vooral PSV de plak. De voorbije jaren heeft Ajax echter een voorsprong genomen op de concurrentie, mede dankzij de talentvolle lichting die het tot de halve finales van de Champions League schopte, én het geld dat hun verkoop genereerde. Daardoor is het ook dit jaar uitgesproken favoriet op de titel.

Nochtans moest Ajax deze zomer twee absolute sterkhouders uitzwaaien. Hakim Ziyech moet het ambitieuze Chelsea FC weer naar de hoogste regionen van de Premier League stuwen, terwijl Donny van de Beek het middenveld van Manchester United versterkt. Ook Joël Veltman stak het Kanaal over, richting Brighton & Hove Albion. Als vervangers investeerde Ajax in jong, buitenlands toptalent en rekent het uiteraard op de vermaarde academie. Dat moet voldoende zijn om de favorietenrol op te nemen, temeer omdat Feyenoord en PSV niet bepaald versterkt aan de competitiestart verschijnen. De Eindhovenaren hopen voornamelijk op een impuls vanwege nieuwe trainer Roger Schmidt. Moderne gegenpressing moet het codewoord worden, gezien zijn verleden bij RB Salzburg.

De grootste concurrentie voor Ajax komt misschien wel weer uit Alkmaar. De belangrijkste verdienste van de revelatie is dat het alle uitblinkers aan boord wist te houden. Nu die youngsters weer een jaartje verder staan, kan er misschien écht geoogst worden. Bovendien trok AZ nog enkele beloften aan en steunt ook die club op een uitstekend jeugdbeleid. Wat sowieso opvalt bij de andere clubs, is dat er nauwelijks transfersommen zijn uitgegeven de voorbije maanden. Op Ajax en PSV na legde zelfs geen enkel Eredivisie-team drie miljoen euro of meer op tafel voor een nieuwkomer. Is dat Nederlandse nuchterheid of laten de gevolgen van de coronacrisis zich hard voelen? Waarschijnlijk een combinatie van beide factoren.

Acht nieuwkomers om naar uit te kijken

Francesco Antonucci (Feyenoord)
Beginnen doen we met een landgenoot die grote sier maakte in de Keuken Kampioen Divisie. Als tiener ruilde multitalent Antonucci RSC Anderlecht in voor AS Monaco. In het Prinsdom zat doorbreken er niet in, maar een uitleenbeurt aan FC Volendam legde hem geen windeieren. Zijn elf doelpunten en vijf assists overtuigden Feyenoord om 2,2 miljoen over te schrijven. Ook Standard Luik was overigens in de markt. Met zijn puntgave techniek moet Antonucci het middenveld van de Rotterdammers van een verse dosis creativiteit voorzien.

Antony (Ajax)
De Braziliaan heeft alvast het hoogste prijskaartje van alle nieuwkomers in de Eredivisie. Voor een som van 15,75 miljoen liet het roemrijke São Paulo één van haar goudhaantjes gaan. Een stevige investering van Ajax, zeker als je beseft dat Antony hoop en al anderhalf jaar op het hoogste niveau meedraait. In recente oefenwedstrijden liet de winger wel al zijn potentieel bewonderen. Op termijn moet hij de opvolger van de vertrokken Ziyech worden, maar het is de vraag of Antony nu al over voldoende maturiteit beschikt om die erfenis te dragen.

Eljero Elia (FC Utrecht)
Met titels in de Eredivisie, de Serie A en de Turkse Süper Lig op het palmares brengt Elia tonnen ervaring mee naar de Galgenwaard. Ooit leek de kwieke buitenspeler voorbestemd voor de absolute top, maar die hoge verwachtingen kon hij nooit helemaal inlossen. Niettemin telt zijn cv een resem mooie clubs. Dit jaar kroonde Elia zich met Istanbul Basaksehir nog tot (verrassende) kampioen van Turkije. In dat elftal vol oude glorieën pendelde hij wel tussen basis en bank. Toch moet de 30-voudige Oranje-international nog een meerwaarde kunnen betekenen voor Utrecht.

Jesper Karlsson (AZ)
Een zomeraanwinst die de transferpolitiek van AZ perfect illustreert. Met geld smijten zit niet in de natuur van de Alkmaarders, die vertrouwen op hun uitstekende scouting om talentrijke youngsters met doorgroeimogelijkheden aan te trekken. De 22-jarige Karlsson zou als gegoten moeten passen in het tactische plaatje van de Nederlandse runner-up. Aangezien de Zweed amper 1,71 meter kort is, moet hij het voornamelijk van zijn voetballende kwaliteiten hebben. Die leverden hem in anderhalf jaar bij Elfsborg twintig treffers op.

Mohammed Kudus (Ajax)
KRC Genk wilde de Ghanees er ook dolgraag bij, maar Ajax was de Limburgers te snel af. Bij het Deense FC Nordsjaelland had Kudus zich op de radar van een heleboel Europese subtoppers gezet. De aanvallende middenvelder is snel, heeft een fijne linkervoet en toonde met elf competitiegoals ook dat hij een sluipschutter is. Bij Ajax krijgt Kudus waarschijnlijk de taak om in steun van een diepe spits voor paniek te zorgen bij de tegenstander. Is hij de volgende in het rijtje die Amsterdam straks voor een grote winstmarge verlaat?

Philipp Max (PSV)
Een 26-jarige vleugelverdediger met bijna 150 Bundesliga-duels op de teller, dat profiel doet elke Eredivisie-club watertanden. PSV bleek de geluksvogel. Het nummer drie van vorig seizoen schaakte Max weg bij FC Augsburg, waar hij vijf lang het mooie weer had gemaakt. Vooral in de afgelopen jaargang viel de linksback op. Hij scoorde zowaar acht keer. Een selectie voor Die Mannschaft leverde dat nog niet op, al mocht Max in 2016 wel proeven van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Eindhoven volgt de Duitser huurling Ricardo Rodriguez op, die terugkeerde naar AC Milan.

Yvon Mvogo (PSV)
Nog een nieuwe Eindhovenaar, weliswaar eentje die op huurbasis overkomt. Na het vertrek van Jeroen Zoet (La Spezia) moest PSV namelijk op zoek naar een opvolger onder de dwarsligger. Deze Mvogo is de uitverkorene. De Kameroense Zwitser brak door bij Young Boys, waarna RB Leipzig hem op de kop tikte. Daar speelde de doelman echter tweede viool achter Peter Gulacsi. Datzelfde lot is hem beschoren bij de Zwitserse nationale ploeg. Op zijn 26e is Mvogo op een leeftijd gekomen dat hij als vaste waarde aan de bak moet.

Arjen Robben (FC Groningen)
Als afsluiter hét Nederlandse transferverhaal van de zomer. Nu ja, transfer … Na een sabbatjaar besloot Bayern-legende Robben om de schoenen weer van zolder te halen. Bij jeugdliefde Groningen brengt dat alvast een gigantisch enthousiasme teweeg. Zowat heel Nederland kijkt uit naar zijn karakteristieke acties vanop de rechterflank. Qua talent steekt Robben er hoe dan ook bovenuit in Friesland. De hamvraag is natuurlijk of het al frêle lichaam van de winger op zijn 36e nog in staat is om aan de eisen van het profvoetbal te voldoen.