Wie is de opvolger van Pozuelo? ‘Genk krijgt er veel fans bij uit Zwitserland’

Wie is de opvolger van Pozuelo? ‘Genk krijgt er veel fans bij uit Zwitserland’

11-09-2020 19:30 Laatste update: 11-09-2020 19:30
14

Bastien Toma moet de nieuwe creatieve duizendpoot van KRC Genk worden. Een vacature die al een tijdje openstond bij de Limburgers, met de komst van de Zwitser hoopt Genk die opening eindelijk te dichten. VoetbalPrimeur.be legde zijn oor te luisteren in Zwitserland, en schetst een portret.

Na meer dan 90 duels bij het Zwitserse FC Sion is de 21-jarige Toma klaar voor een nieuwe uitdaging. Genk biedt de middenvelder de kans om zijn kwaliteiten op een hoger niveau te tonen, wat mogen de supporters precies verwachten? "Toma is een erg gedreven speler, hij speelt met ontzettend veel passie. Verder bezit hij over een uitstekende visie en bijbehorende passingkwaliteiten", vertelt Craig King, journalist bij Football Swiss, in een exclusief gesprek.

Die kwaliteiten zorgden er dan ook voor dat Toma al snel uitgroeide tot dé steunpilaar bij jeugdclub Sion, ondanks zijn leeftijd. "Het is een speler die in staat is een ploeg te leiden en bij te sturen waar nodig. Het afgelopen seizoen was hij ook de speler die het vaakst aan de bal kwam bij Sion, dat illustreert toch dat hij het middelpunt van het spel is bij zijn club", vervolgt King.

Die uitstekende kwaliteiten koppelt hij echter nog niet aan goede statistieken, daar ligt dan ook het voornaamste werkpunt voor Toma. "Vorig seizoen had hij maar twee doelpunten en vier assists, wat nog minder was dan het seizoen voorheen. Toen wist hij nog drie doelpunten te maken en zeven assists uit te delen. Statistieken zeggen niet alles, maar hij zou daarin wel kunnen verbeteren. Zijn efficiëntie in de laatste zone moet omhoog."

De centrale middenvelder kan echter verzachtende omstandigheden inroepen voor zijn gebrek aan statistieken, Sion wist vorig seizoen slechts 40 doelpunten te maken, en eindigde op een teleurstellende achtste plek op een totaal van tien ploegen. Bij Genk, waar er toch beduidend meer kwaliteit aanwezig is, komen die statistieken misschien wel vanzelf.

"Bij Genk zal hij bij een aanvallendere ploeg terechtkomen dat veel beter voetbal speelt, dat kan enkel maar in zijn voordeel werken. Er zal ook wel meer druk zijn, maar ik denk dat Genk een goede stap voor hem is. Het is een gedurfde stap voor hem om zijn comfortzone in Zwitserland te verlaten, maar we zijn erg benieuwd hoe het zal uitdraaien", aldus King.

Met Toma haalt Genk ook een speler binnen die nog erg veel groeimarge heeft. "Hij laat al veel knappe dingen zien op zo een jonge leeftijd. Hij is ook actief bij de U21 van Zwitserland, maar niemand twijfelt eraan dat hij op termijn de stap naar de A-ploeg zal zetten. Met het oog op zijn verdere carrière is dit een cruciale stap voor hem. Als het bij Genk niet lukt, zal de druk op zijn persoon heel erg groot worden. Desalniettemin, denk ik dat hij zal slagen in België. Op termijn zie ik hem carrière maken in de middenmoot van de Bundesliga."

Genk krijgt er overigens een heleboel Zwitserse fans bij, iedereen bij Sion draagt Toma een warm hart toe. "Hij is een heel correcte persoon en zal niet voor polemiek zorgen. Daarom is hij ook heel erg populair bij zijn club. De fans willen hem natuurlijk liever houden, maar ze begrijpen dat hij toe is aan een nieuwe stap en wensen hem dan ook het allerbeste toe. Veel supporters zullen hem ook gaan volgen bij Genk. Op één of andere manier voelt het alsof zijn carrière nu pas erg start, het is aan hem om deze kans nu te grijpen", besluit de journalist.  

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie