België-IJsland: Jammer voor Casteels, Doku recht rug na de rust

08-09-2020 22:59 Laatste update: 09-09-2020 00:16
27

De Rode Duivels wonnen met 5-1 van IJsland. Voor de rust sputterde de motor nog, maar na de rust ontplooiden ze zich tot winnaars. In VP Analyse gaan we op zoek naar het verhaal van de wedstrijd.

Medelijden met Mignolet en Casteels
Roberto Martinez pakte tegen IJsland uit met een verrassing tussen de palen. Ondanks de afwezigheid van Thibaut Courtois mocht Simon Mignolet niet starten. Koen Casteels vierde zijn debuut. Voor de doelman van VfL Wolfsburg zijn we natuurlijk blij dat hij op zijn 28e zijn debuut mag vieren voor de nationale ploeg. Toch is het bijzonder jammer voor Mignolet dat hij weer op de bank begon. Als Courtois fit is, eist de doelman van Real Madrid begrijpelijk zijn plaats op. Mignolet mort nooit en neemt altijd vrede met zijn statuut van bankzitter. De doelman van Club Brugge had nu gerust beloond mogen worden voor zijn trouwe dienst. Dat Mignolet uitgerekend in 100e keer op het wedstrijdblad voor de eerste keer ooit mocht invallen bij de Rode Duivels gunden we dan weer Casteels niet. Een pijnlijk debuut.

Nations League overbodig, zeker nu
Toen men enkele jaren geleden de Nations League voorstelde, was het idee om de overbodige oefeninterlands te verminderen. Ondertussen is de competitie toe aan haar tweede editie. Toch had de UEFA ten tijden van het coronavirus de Nations League beter even on hold gezet. Spelers reizen heel Europa door met de kans om iemand anders te besmetten of besmet te worden. Brandon Mechele had het bijvoorbeeld vlaggen. Had men niet één keer bij de UEFA het geld kunnen laten voor was het was en aan de gezondheid van spelers en andere personen gedacht? We weten het, het is een utopie te denken dat de Europese voetbalbond daar van wakker ligt.

Doku maakt verwachtingen niet waar, of toch?
Jérémy Doku kreeg zijn eerste basisplaats bij de Rode Duivels. Samen met de rest van de ploeg presteerde hij in de eerste helft niet optimaal. Dit werd erger door enkele foute controles. Doku, de man die voor het gevaar moest zorgen, werd vaak overgeslagen in een aanval. Mede door het tempo en het blok van IJsland kon hij zich niet tonen in de eerste 45 minuten. In de tweede helft tapte hij duidelijk uit een ander vaatje. Onmiddellijk werd Doku opgezocht, hij liet zich zien met enkele acties en voorzetten. De tweede helft van Doku was een wereld van verschil met de eerste helft. Met het vertrouwen van Martinez knokte Doku zich meer en meer in de wedstrijd. Het toppunt was zijn schitterende goal. Dit doelpunt deed de onzuivere controles en slordige acties toch (even) vergeten.

Titularissen staan op
In de eerste helft kon IJsland Mertens, De Bruyne en Batshuayi makkelijk controleren. De sterkhouders van de ploeg hadden niet veel grip op de wedstrijd, IJsland hield alles goed dicht. Na de rust stonden de titularissen op. Dankzij de sublimiteit van De Bruyne, Mertens en Batshuayi voetbalden ze zich langs IJsland naar een relatief makkelijke en zeer verdiende zege. Een pluim op de hoed van het elftal en Martinez.