Duchâtelet pleit voor competitiehervorming: Probeer dat maar eens uit te leggen

Duchâtelet pleit voor competitiehervorming: "Probeer dat maar eens uit te leggen"

08-09-2020 19:28
10

Roland Duchâtelet pleit voor een nieuwe hervorming van de Jupiler Pro League. De ex-eigenaar van Sint Truiden en Standard Luik wil opnieuw naar een format zonder Play-Offs, wat voor de grote clubs in België ondenkbaar is.

"Ik ben altijd tégen geweest", vertelde Duchatelet tijdens een gesprek met De Morgen. "De Play-offs maken de competitie nodeloos ingewikkeld. Probeer zo’n systeem maar eens uit te leggen aan een vriend uit het buitenland: dat lukt gewoon niet. Sint-Truiden heeft een Japanse eigenaar, waardoor de prestaties van de club met veel interesse gevolgd worden in Japan. Alleen: je krijgt de Play-Offs niet uitgelegd aan de Japanse tv-kijker. En hoe wil je tv-rechten verkocht krijgen als je een product hebt dat de mensen niet begrijpen?"

Voorstanders zeggen altijd dat play-offs de competitie spannender maken, maar volgens Duchâtelet zijn ze wel minder eerlijk. "Inderdaad. Bovendien is er in de rechttoe rechtaan georganiseerde competities zelden een gebrek aan spanning. In veel landen is er geëxperimenteerd met play-offs, en haast overal is men ervan teruggekomen. Alle serieuze voetbalcompetities hebben een strak, eenvoudig format."