Italië is een maatje te groot voor Nederland en wint in Amsterdam

Italië is een maatje te groot voor Nederland en wint in Amsterdam

07-09-2020 22:41
38

Het Nederlands elftal heeft de UEFA Nations League-wedstrijd tegen Italië verloren. La Squadra Azzurra was in de Johan Cruijff Arena een maatje te groot voor de ploeg van ad-interim Dwight Lodeweges en ging er met de zege vandoor: 0-1.

Nederland won afgelopen vrijdag nog van Polen, daar waar Italië bij Bosnië-Herzegovina twee punten liet liggen. De wedstrijd in Amsterdam was dan ook cruciaal voor de ploeg van Roberto Mancini. Bij Nederland speelde Donny van de Beek voor Steven Bergwijn. Giorgio Chiellini, die vrijdag tegen Bosnië nog op de bank zat bij Italië omdat bondscoach Roberto Mancini zijn bril niet op had, speelde in Amsterdam wel vanaf het begin.

Het begin van de wedstrijd was net zo onwennig als de hele wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Polen. Het eerste gevaar was na een klein kwartier van de Italianen, Nicolo Barella zag zijn schot net over gaan. Joël Veltman creëerde namens Oranje het eerste kleine gevaar.

Een vuist maken kon de ploeg van Lodeweges nauwelijks. Dat lukte Italië wel. Oranje had de handen vol aan Lorenzo Insigne en Ciro Immobile, die het de verdediging van Nederland behoorlijk lastig maakten. Via Georginio Wijnaldum had Oranje na een half uur een korte opleving. Hij speelde zichzelf vrij en besloot op doel te schieten, daar waar hij beter af had kunnen geven op de meegekomen Hans Hateboer.

Italië een schoenmaat te groot
Italië combineerde er daarna weer rustig op los. Met name op het middenveld verloor Oranje keer op keer de slag. De bezoekers wisten niet van het overwicht te profiteren, maar vlak voor rust viel alsnog de openingstreffer. Immobile gaf in de blessuretijd voor op Nicolò Barella, die het luchtduel van Nathan Aké won en de 0-1 binnenkopte.

Kort na rust had Italië de wedstrijd kunnen beslissen, maar Immobile profiteerde niet van een verdedigende flater van Hateboer, die dat zelf herstelde. Kort daarna kreeg Oranje via Van de Beek een grote kans op 1-1. De nieuwste aanwinst van Manchester United schoot maar net over en werd daarna gewisseld voor Steven Bergwijn. Nederland vond steeds meer de drang naar voren en kon ook via Memphis nog een keer gevaarlijk worden, maar moest waakzaam blijven voor de levensgevaarlijke tegenaanvallen van Italië, dat via Insigne, Immobile én Moise Kean gevaar stichtte. 

Pas in de slotfase wist Oranje iets van een slotoffensief te creëeren. De net ingevallen Luuk de Jong was dicht bij de gelijkmaker, maar de held van de Europa League-finale had pech, net als alle andere spelers van Oranje. Een omhaal van Memphis stierf in schoonheid en Kean liet daarna de kans op de genadeklap liggen.

Italië gaat na twee wedstrijden aan kop in Groep A van de Nations League. Polen is door winst op Bosnië op gelijke hoogte te komen met Nederland, dat op doelsaldo nog wel tweede staat.