Nederland overtuigt niet, maar begint Nations League wel met winst tegen Polen

04-09-2020 22:40
3

Het Nederlands elftal is de UEFA Nations League goed begonnen met een zege op Polen. In een lege Johan Cruijff Arena maakte Steven Bergwijn de enige goal van de wedstrijd. Het werd 1-0.

Oranje speelde voor het eerst sinds 19 november weer een interland. Door de coronacrisis werden meerdere wedstrijden, waaronder het gehele EK, uitgesteld. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges stond tegen Polen voor het eerst voor de groep vanwege het plotse vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona. Door blessures van Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt koos hij voor Joël Veltman in het hart van de verdediging. Hans Hateboer startte ook, net als Nathan Aké.

Dat Oranje tien maanden niet bij elkaar is geweest was in de eerste helft duidelijk zichtbaar. De automatismen ontbraken en het spel oogde stroperig en stroef. Polen, waar Robert Lewandowski ontbrak en oud-Ajacied Arek Milik op de bank begon, kreeg in de Johan Cruijff Arena het eerste kansje van de wedstrijd. Oranje had wel de drang naar voren, maar wist de Polen niet op de knieën te krijgen.

De eerste grote kans van Nederland was na iets meer dan twintig minuten spelen voor Quincy Promes. Hij werd weggestuurd door Steven Bergwijn, maar zag een slap schot naast belanden. Doelman Jasper Cillessen moest één keer reddend optreden, verder had hij weinig te doen. Frenkie de Jong kreeg in de blessuretijd van de eerste helft de grootste kans van de wedstrijd. Hij schoot op de paal.

Veel betere tweede helft
Oranje kwam de kleedkamer uit met een ander strijdplan en was een stuk dominanter dan in de eerste helft. Mempis Depay kreeg vijf minuten na de pauze een grote kans op 1-0 en miste tien minuten later opnieuw. Niet veel later wist Nederland de ban te breken. De Jong gaf de bal na een uur schitterend voor op Hateboer, die op zijn beurt weer voorgaf op Bergwijn. Hij rondde van dichtbij af: 1-0.

De treffer leek Oranje rust en zelfvertrouwen te geven. Polen speelde nauwelijks nog een rol van betekenis in de tweede helft en stond met de rug tegen de muur, maar had het geluk dat Nederland de kansen niet afmaakte. De Poolse bondscoach gooide met het inbrengen van Milik in de slotfase al z'n kaarten op tafel. Het was nog even billenknijpen voor Nederland, maar de gelijkmaker viel niet.

Nederland heeft drie dagen de tijd om zich te herstellen. Maandag wacht het duel met Italië, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Bosnië en Herzegovina.