Club Brugge gaat vol voor Dost: “Enkel met topsalaris en gegarandeerde basisplek”

Club Brugge gaat vol voor Dost: “Enkel met topsalaris en gegarandeerde basisplek”

02-09-2020 18:30 Laatste update: 21:23
21

Wordt Bas Dost de volgende topaankoop van Club Brugge. Blauw-Zwart wil de aanvaller van Eintracht Frankfurt alvast naar de Belgische velden proberen te halen. Maakt de Belgische landskampioen kans op Dost en past hij in het systeem van Philippe Clement? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan een collega uit Nederland Ruben Winkels, adjunct-hoofdredacteur bij VoetbalPrimeur.nl.

Wat mogen de supporters van Dost verwachten, wat voor type speler is het?
"Bas Dost is een sterke en slimme spits, die heel makkelijk scoort. Door zijn lengte (bijna twee meter) kan hij als kapstok van de ploeg fungeren. Als hij goed wordt gebruikt, in een ploeg die op de helft van de tegenstander speelt met een 4-3-3 systeem met veel voorzetten vanaf de zijkant, kan Dost denk ik topscorer van België worden."

Dost heeft ook een grote persoonlijkheid. "Qua persoonlijkheid is Dost een beetje eigenzinnig", gaat Winkels verder. "Hij trekt zijn eigen plan, is wars van maniertjes en dat maakt hem vaak populair bij de achterban. Als hij het volledige vertrouwen krijgt van zijn medespelers en trainer is er in Nederland (en België) waarschijnlijk geen betere afmaker dan Dost."

Denk je dat Dost de overstap wil maken van Bundesliga naar JPL?
"Moeilijk in te schatten. Dost heeft geen vaste basisplaats bij Eintracht Frankfurt, maar maakt niet de indruk dat hij ongelukkig is met zijn rol. En hij is niet iemand die van zijn hart een moordkuil maakt."

Een topsalaris en een basisplek kan Dost misschien overtuigen. "Bovendien is Frankfurt dichter bij huis dan Brugge, dus ik moet het nog maar zien. Alleen als Club Brugge hem een basisplaats en topsalaris kan garanderen, is er misschien wat mogelijk.

Is hij al over zijn hoogtepunt heen?
"Als je naar zijn statistieken kijkt, zou je dat misschien kunnen denken. Dost heeft drie sensationele seizoenen achter de rug bij Sporting Portugal, waar hij 76 keer scoorde in 83 competitiewedstrijden. In het seizoen 2016/2017 werd hij met 34 goals nipt tweede op de topscorerslijst van Europa, achter Lionel Messi."

Dost is nog steeds een dodelijke goaltjesdief. "Vorig jaar maakte Dost de overstap naar Eintracht Frankfurt, waar hij pendelt tussen bank en basis", vervolgt Winkels. "Maar ik denk niet dat hij over the hill is. Wat ik zeg: als hij goed wordt gebruikt, is Dost dodelijk.

Wat zou een faire transferprijs zijn?
Club Brugge zal wel een flink bedrag op tafel moeten leggen, denkt Winkels. "Eintracht Frankfurt heeft vorig jaar zeven miljoen euro voor hem betaald. Ik denk niet dat ze hem voor minder de deur uitdoen. Zijn contract loopt nog twee jaar door. Als ik bedragen moet noemen: 10 tot 15 miljoen euro."

Waarom waagde een Nederlandse topclub zich nooit aan Dost?
Dost stond in het verleden een paar keer dicht bij een transfer naar Ajax. "Dost is een beetje een atypische spits en waarschijnlijk bij Heerenveen al te duur voor de topclubs. Hij was in het verleden trouwens wel twee keer dicht bij een transfer naar Ajax."

"Op de laatste dag van de winterse transferperiode in 2011 wilde hij als speler van sc Heerenveen koste wat kost voor ruim vier miljoen euro naar Amsterdam en vroeg hij een spoedarbitragezaak aan. Ajax en Heerenveen kwamen er echter niet op tijd uit en Dost bleef bij Heerenveen. Dat jaar werd hij Eredivisie-topscorer met 32 doelpunten."

Hij verzamelde amper 18 interlands en was nooit echt basisspeler. Waarom klikte het niet met Oranje?
"Dost heeft nooit echt het vertrouwen gekregen bij Oranje. Of hij paste niet in het systeem, of hij maakte het niet waar. Danny Blind koos voor Vincent Janssen en Dick Advocaat haalde zelfs Robin van Persie terug. Toen hij begin 2018 niet mocht spelen tegen Engeland, trok hij zich terug, omdat hij naar eigen zeggen doodongelukkig terugkeerde. Het werkte gewoon niet."

Welk weetje uit zijn verleden is zeker het vermelden waard?
Bruno Fernandes, nu bij Manchester United, was lovend over Dost. "Bruno Fernandes noemde hem twee maanden geleden de beste spits waarmee hij ooit heeft samengespeeld. 'Afmaken is makkelijk voor hem, want hij heeft zulke grote voeten. Hij scoorde zoveel doelpunten en eindigde net achter Lionel Messi in de strijd om de Europese topscorerstitel. Het is moeilijk om op dat niveau te komen', zei hij."

Dost kende echter ook mindere tijden bij Sporting in Portugal. "Daarnaast werden Dost en zijn medespelers in mei 2018 aangevallen door aanhangers van Sporting Portugal. Hij hield een vorm van PTTS over aan de aanval en heeft nog altijd een litteken op zijn hoofd. 'Het was verschrikkelijk. Ik durfde niet eens meer naar de supermarkt te gaan', zei Dost toen."

"In Duitsland draagt hij de bijnaam 'Platfuß-Bomber', omdat hij als speler van Wolfsburg ooit vertelde dat hij platvoeten heeft en daarom nieuw zooltjes in zijn voetbalschoenen legde. Prompt scoorde hij tegen Bayern München en Bayer Leverkusen (vier keer!)", besluit Winkels.