Na 186 dagen weer feest in Gent en meer opvallende cijfers van speeldag 4

Na 186 dagen weer feest in Gent en meer opvallende cijfers van speeldag 4

31-08-2020 16:30 Laatste update: 01-09-2020 08:00

Het weekend voor de interlandbreak werd er een vol boordevol hoogtepunten. We zagen KAA Gent zijn eerste driepunter pakken, keken naar de derde rode kaart in een wedstrijd van STVV op evenveel speeldagen en loeren vooral naar boven, waar Sporting Charleroi nu moederziel alleen staat te paraderen. In De Statistiek licht VoetbalPrimeur.be elke week de opvallendste cijfers van de afgelopen speeldag uit.

37 kaarten: Doodschoppen en grijpgrage refs
Hoewel we onszelf enkele weken terug nog de bedenking maakte of de lege tribunes de agressie bij de spelers temperde, zijn we na dit weekend toch een beetje op onze stappen moeten terugkeren. In zes van de negen matchen vielen immers ten minste vijf gele kaarten. Alles bij elkaar trokken de arbiters 34 gele en drie rode kartonnetjes. De schoppartij bij uitstek werd het duel tussen KAS Eupen en STVV. Een grijpgrage Bert Put toverde die wedstrijd maar liefst acht gele en een rode prent uit de achterzak. Kaarten en Kanaries: het bleek de laatste weken, naast een prachtige alliteratie, ook een geslaagd huwelijk. Vorige week tekenden de Limburgers immers ook al present in de match tegen KV Oostende voor een doelpuntloos gelijkspel bomvol gele én rode kaarten.

12 op 12: Zebra’s tonen hoogvorm
Kaarten zagen we ook in overvloed in het treffen tussen Sporting Charleroi en Royal Antwerp FC. Opvallender was echter dat het de vierde zege was voor de Carolo’s op vier speeldagen tijd. De laatste keer dat een team dergelijke superstart maakte, is al twee jaar geleden. Toen bleef RSC Anderlecht ongeschonden tijdens het seizoenbegin. Een jaar eerder flikte ook één ploeg het kunstje: Charleroi. In het seizoen 2017-2018 breiden de Zebra’s er zelfs nog een overwinning aan vast én leden ze pas op speeldag 8 hun eerste nederlaag. Ze eindigden het reguliere seizoen dat jaar op een mooie derde plaats. Als waarschuwing naar de topploegen – die een gooi willen doen naar de top 4 – kan dat tellen.

186 dagen: Weer eens feest in (lege) Ghelamco Arena
Van de leider naar de gewezen hekkensluiter in het klassement: Gent. Zondagavond sprokkelde Gent dan eindelijk de eerste punten van het seizoen dankzij een doelpunt van Anderson Niangbo. De Ivoriaan tekende daarmee voor de eerste veldgoal van de Buffalo’s in vier matchen. 306 minuten hebben de manschappen van Laszlo Bölöni (en Jess Thorup) er op moeten wachten. Eerder zorgde Igor Plastun al voor twee Gentse treffers, maar die vielen elk vanop stilstaande fases.

Het doelpunt van Niangbo brengt bovendien een zo mogelijk nog straffere statistiek met zich mee. Op 27 februari trapt Jonathan David zijn voormalige club op voorsprong in de terugronde van de Europa League-kwartfinale tegen AS Roma. Gisteren, 186 dagen later, kwam Gent sinds dat Europees duel voor het eerst nog eens op voorsprong in een match met inzet. De coronacrisis – en het wegvallen van elf competitiewedstrijden – helpt uiteraard mee aan deze ongeziene periode. Wij zien Gent zijn persoonlijk record dan ook niet snel verbreken.